Gódány Sándor kiállítása Sárosfán

2019. június 8. - 11:25 | Kultúra

Pénteken este szülőfaluja kultúrházában nyílt tárlata a csallóközi festőművésznek.

Gódány Sándor kiállítása Sárosfán
Lelkes Vince felvételei

Aki 1982-től van jelen a szlovákiai magyar képzőművészeti életben. Előbb szűkebb pátriájában mutatkozott be a nyilvánosság előtt, majd Pozsonyban, Pöstyénben és Szencen, később Argentínában, Paraguayban és Spanyolországban is láthatták alkotásait az érdeklődők. Csoportos kiállításokra Magyarországra, Szovéniába, Szerbiába, Romániába, Lengyelországba és Olaszországba kapott meghívást. Nevét több rangos külföldi képzőművészeti társaság jegyzi. A Szlovákiai Művészeti Alap tagja.

Sárosfai tárlatmegnyitó beszédében Kovács László – egyebek mellett – a következőket mondta az alkotóról: „[Művészi] eszmélése arra a korszakra esett, amikor az emberi hatalom minden korábbi értéket megváltoztatni kívánó, sőt pusztító akarata érvényesült. A politikai terminológia ezt a társadalmi időintervallumot a szocialista építés időszakaként határozta meg. Munkáiban a művész az ember és a táj viszonyát ábrázolja. A Változó táj című ciklus megdőlt keresztjei, a portájához görcsösen ragaszkodó parasztember attitűdjei, a panel-lét szabályszerűtlenségeit érzékeltető szigorú geometriák mind-mind az eltorzult, megváltozott, átalakított világot rögzítik. (...) Későbbi ciklusaiban – a Megapolis, a Metamorfózis, a Kotta nélkül címűekben – az egyetemes motívumvilág is megjelenik, legújabb alkotásaiban pedig az úgynevezett feszültségvonalak kerülnek előtérbe.”

Gódány Sándor 1953-ban született Sárosfán, s immár évtizedek óta Ógellén él és alkot.

A festőművész harminc esztendő elteltével állította ki újra munkáit szülőfalujában. A tárlat – sajnos mindössze két napig tart nyitva – az INOVARE polgári társulás kezdeményezésére jött létre. A kultúrműsorban Szalay Erika (szavalat) és Kovács Koppány (ének) lépett a szép számú közönség elé.

A kiállítást jelenlétével megtisztelte Földvári Terézia, Sárosfa község, ill. Iván Lajos, Egyházgelle polgármestere.

(lv)