Golden Globe: Meglepetésre a Bohém rapszódia lett a legjobb dráma

A brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai filmek versenyében vasárnap a Los Angelesben rendezett díjátadón, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA) Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat. Alfonso Cuarón Roma című filmje is két díjat kapott.

Golden Globe: Meglepetésre a Bohém rapszódia lett a legjobb dráma
Rami Malek formálta meg Freddie Mercury-t a Bohém rapszódiában (Fotó: AP/SITA)

Glenn Close a The Wife című filmben mutatott alakításért a legjobb drámai színésznő díját. "Meg kell találnunk az egyéni beteljesedést. Követnünk kell az álmainkat" - hangoztatta a 71 éves színésznő a jelenlévők viharos tapsa között. Close kategóriájában maga mögé utasította a Csillag születik női főszereplőjét, Lady Gagát, Nicole Kidmant (Destroyer), Melissa McCarthyt (Megbocsátasz valaha?) és Rosamund Pike-ot (A Private War). 

Lady Gaga, aki a Bradley Cooper rendezte Csillag születik női főszereplőjeként debütált filmen, nem távozott azonban üres kézzel, Shallow című dala elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó díjat. 

A Csillag születik is az egyik legtöbb jelölést kapott filmként érkezett a díjátadóra, de csak egyetlen díjat nyertek el. 

Rami Malek a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) című alkotásban nyújtott teljesítményéért a legjobb drámai színésznek járó Golden-Globe díjat nyerte el vasárnap a Los Angelesben megrendezett díjátadó ceremónián.

A dráma kategóriában a legjobb film díját a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) kapta. A brit-amerikai koprodukcióban készült alkotás a Queen együttes és szólistája, Freddie Mercury felemelkedését mutatja be, rendezője Bryan Singer. A film főszereplője Rami Malek. Mint az AP amerikai hírügynökség megírta, a kritika nem fogadta túlzott lelkesedéssel a filmet, ugyanakkor méltatta Malek kiváló előadását a filmben.

A legjobb színésznő díját a musical vagy vígjáték kategóriában a brit Olivia Colman kapta A kedvenc (The Favourite) című filmben nyújtott alakításáért. A jelöltek mezőnyében volt még Emily Blunt - a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns), Elsie Fisher - Eighth Grade, Charlize Theron - a Pszichoanyu (Tully), és Constance Wu - a Crazy Rich Asians alkotásban.

Christian Bale kapta a legjobb színész díját ebben a kategóriában az Alelnök (Vice) című filmben nyújtott alakításáért. A Beverly Hilton Hotelben tartott rendezvényen ebben a mezőnyben még jelölt volt Lin-Manuel Miranda - Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns), Viggo Mortensen - Zöld könyv (Green Book), Robert Redford - The Old Man & the Gun, valamint John C. Reilly - a Stan & Ollie című film szereplőjeként. Az Alelnök című filmet jelölték a hollywoodi tudósítók a legtöbb, hat díjra, ám Adam McKay filmje nem tudta díjra váltani valamennyi jelölését, csupán a legjobb színész díját nyerte el. A film megosztotta mind a közönséget, mind a kritikusokat, és így csak egyetlen díjjal távozott a gáláról.

A musical vagy vígjáték kategóriában a legjobb film díját a Zöld könyv (Green book) című alkotás kapta, maga mögé utasítva az Alelnök, a Crazy Rich Asian, A kedvenc, a Mary Poppins visszatér című filmeket.

Alfonso Cuarón mexikó filmes kapta a legjobb rendezőnek járó díjat Roma című alkotásáért, amely a legjobb idegennyelvű film kategóriában ugyancsak az élen végzett. A Netflix számára készült alkotás felidézi a rendező gyerekkorát Mexikó egyik negyedében az 1970-es években. A kategória eredményének kihirdetésekor Cuarón azt mondta: "köszönöm a családomnak, köszönöm Mexikónak". Egyben megemlékezett filmje két női szereplőjéről, Yalitza Aparicióról, valamint Marina de Taviráról.

A legjobb rendező kategóriában Cuarón olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint Bradley Cooper - a Csillag születik, Peter Farrelly - a Zöld könyv, Spike Lee - a Csuklyások: BlacKkKlansman, valamint Adam McKay - az Alelnök című film rendezője.

Alfonso Cuarón filmjét szerették legjobban az idei filmkínálatból a New York-i és a Los Angeles-i filmkritikusok: az alkotás mindkét kritikuskörtől a legjobb filmért járó díjat elnyerte, és szeptemberben megkapta a velencei filmfesztivál fődíját, versenyben van az Oscar-díjért is a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Regina King kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat a Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk) című filmben nyújtott alakításáért. A vasárnapi Los Angeles-i gála színészi díjazottjai között volt még a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Mahershala Ali - a Zöld könyv (Green Book) című alkotásban mutatott színészi teljesítményéért.

A legjobb animációs film díját a Pókember - Irány a Pókverzum (Spider-Man:Into the Spider-Verse) című produkció kapta. Az alkotás felidézi a rendező gyerekkorát Mexikó egyik negyedében az 1970-es években. A kritikusok igen méltatóan szóltak a filmről. A kategória eredményének kihirdetésekor Cuaron azt mondta: "köszönöm a családomnak, köszönöm Mexikónak". Egyben megemlékezett filmje két női szereplőjéről, Yalitza Aparicióról, valamint Marina de Taviráról.

A Foglalkozásuk: Amerikai (Americans) című film kapta a legjobb televíziós drámai sorozat Golden Globe-díját, a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) vasárnapi, 76. gáláján Los Angelesben.

A HFPA az eseményre egy televíziós, Caroll Burnett komika nevével fémjelzett életműdíjat alapított, amelyet első alkalommal a névadónak, a legendás tévés színésznőnek, a 85 éves Burnettnek adtak át a vasárnap esti gálán.

A háromórás gálaesten filmes és televíziós kategóriákban osztják ki a mintegy 90 tagot számláló tudósítótestület 25 trófeáját.

Az idei díjszezon első nagy díjátadó gálájának házigazdája Sandra Oh színésznő és Andy Samberg komikus volt.

(MTI)