Gondban van a Szlovák Posta a Dunaszerdahelyi járásban

2022. szeptember 22. - 14:56 | Régió

Hosszú távú problémáról van szó, ami a részben munkaerőhiánnyal és a hatékonysággal függ össze, Dunaszerdahelyen egy postai kirendeltség bezárt, Nagymegyeren kiköltözött a város szélére.

Gondban van a Szlovák Posta a Dunaszerdahelyi járásban
Fotók: Paraméter

„A dunaszerdahelyi régióban a Szlovák Posta jelentős munkaerőmozgást érzékelt, valamint nehézségeket tapasztalt az egyes munkahelyek betöltését illetően” – szögezte le érdeklődésünkre Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője.

Korábban a dunaszerdahelyi önkormányzat ülésein is rendre téma volt, hogy az Észak II-es lakótelepi postai kirendeltség rendre zárva van. Az illetékesek korábban szintén munkaerőhiányra, de betegségre és „technikai okokra” is hivatkoztak, idén viszont ez olyannyira elharapódzott, hogy visszafordíthatatlanul bezárták a lakótelepi postát.

„A Szlovák Posta időről időre kiértékeli egy-egy kirendeltségének működését országszerte. Az említett kirendeltség azok közé tartozott, melyeket a kliensek csak minimálisan használtak ki, ami természetesen a gazdaságos működésére is kihatással volt”

– hangsúlyozta a szóvivő. Bachman László dunaszerdahelyi független képviselő ugyanakkor rendre arról számolt be az önkormányzati üléseken, hogy ez az érv nem állja meg a helyét.

A szóvivő ugyanakkor említett egy nyomósabb okot is.

„Ennek a kirendeltségnek a bezárása mellett közrejátszott annak ténye is, hogy problémát jelentett a postamesteri pozíció betöltése stabil munkaerővel.

A korábban is említett munkaerőhiány Dorčáková szavai szerint ugyanakkor nem mutatkozott meg a ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások terén, csupán akkor, amikor betegség vagy szabadság miatt egyszerre többen hiányoztak, és nem volt ki a helyükbe lépjen.

A posta régi épülete Nagymegyeren (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Nagymegyeren nem elsősorban munkaerőhiány okozta és aktuálisan is okozza a gondokat, hanem a postának az a szándéka, hogy egy disztribúciós központot hozzon létre, márpedig arra a korábban igénybe vett épületben nem volt lehetőség. Az egész kirendeltséget emiatt kiköltöztették a medvei útra, a focipálya mellé, főbejárata pedig a forgalmas nemzetközi útvonal felé néz. Maga a költözés Iveta Dorčáková szóvivő szerint csupán egyetlen napig vont magával korlátozott működést és azóta teljes körű szolgáltatást nyújtanak a város szélén.

Értelemszerűen viszont ez a helyszín nem mindenki, különösen az idősek számára nem egykönnyen megközelíthető.

A nagymegyeri önkormányzatban is tavasz óta téma, hogy a posta teljes körű szolgáltatást ígért továbbra is a régi épületben, míg meg nem kapják az új épületükre a jogerős használatba vételi végzést. Az erről szóló levelet, melyet Milan Hlinka, a Szlovák Posta szolgáltatási részlegének vezetője küldött, Balázs Péter városi képviselő osztotta meg Facebook-oldalán.

Ez végül nem valósult meg, ideiglenes kolauációs engedélyt viszont kapott a posta a városszéli épületre, mivel Holényi Gergő polgármester szerint enélkül ki sem nyithattak volna a város szélén.

Korábban ugyanakkor ígéret született arról is, hogy a városi hivatal épületében továbbra is működne egy univerzális postaablak, ahol a városi alkalmazott látná el postai feladatokat, ehhez viszont képzésre volna szüksége. Mostanra ez az ígéret is elolvadni látszik, ugyanis mint azt Holényi közölte, „a posta belső szabályzata nem engedi, hogy külsősök tevékenykedjenek postai küldeményekkel”.

Hozzátette, egyetlenegy apró feladatot láthatna el városi alkalmazott, de nem tudnának nála sem levelet felvenni, sem csekket befizetni, és a polgármester szerint emiatt még félmunkaidőre sem érdemes senkit felvenni vagy megbízni.

Balázs Péter aláhúzta, hogy a bökkenő ott van, hogy nem éri meg a városnak, Holényi viszont erre úgy reagált, hogy egyes postai szolgáltatások elvégzésére, például csekkek befizetésére a Jednota üzletek pénztáránál is lehetőség van. „A nyugdíjasok, akiknek nincs lehetőségük kimenni a medvei útra, a Jednotában is fizethetnek csekket” – fogalmazott.

A posta új épülete Nagymegyeren (Fotó: a szerző)

A legutóbbi plénumon viszont egy szolgalmi jogra vonatkozó javaslat volt napirenden, amit a posta a városi futballklubhoz tartozó területre kért annak érdekében, hogy hozzáférhessen a belső parkolójához. Erre a végső használatba vételi engeélyéhez volna szükség.

Varga Albin városi képviselő viszont e ponton arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyancsak egy korábbi megegyezés szerint a posta a kolauációval rendelkező depó területe felől építene néhány méteren utat a parkolóhoz, erre viszont megint csak nem került sor, és emiatt Holényi és a képviselők is értetlenségüknek adtak hangot. A szolgalmi jogot emiatt a képviselők nem is hagyták jóvá.

Ígéretekből Dunát lehetne rekeszteni, a postának viszont van még egy, ami Nagymegyert érinti. Ez pedig nem más, mint egy postabox, amely lehetőséget biztosít csomagküldésre és átvételre, de csekkek befizetésére is.

Milan Hlinka ezzel kapcsolatban korábban arról tájékoztatott, hogy a postai boxokat illetően folyamatban van egy közbeszerzési eljárásuk, melynek végén ismertté válik a boxok beszállítója, a boxok kihelyezésére viszont reálisan 2023 első félévében kerül sor.

Addig pedig van még idő azon lamentálni, hogy ez az ígéret vajon végül teljesül-e.

(SzT)