Gondoltad volna? Alagutakban közlekedhetünk majd a bősi felvízcsatorna alatt!

2017. május 30. - 12:12 | Belföld

A bősi erőmű felvízcsatornája alatti öt, vízelvezetés céljából fenntartott alagutat tekintette meg kedden délelőtt Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

Gondoltad volna? Alagutakban közlekedhetünk majd a bősi felvízcsatorna alatt!
Paraméter-felvétel

Solymossal tartott Daniel Kvocera, a Vízügyi Beruházó Vállalat igazgatója, és több szakember, hogy megtekintsék, ellenőrizzék a szóban forgó 5 alagutat.

A miniszter közölte, az eddigi információkból kiindulva azt tervezik, hogy az öt alagútból kettőt a közúti forgalomra alkalmassá tesznek.

Egy új közút lényegesen megkönnyítené a vízi erőmű közelében elterülő települések lakóinak életét. A meglévő alagutak átépítése, melyeket a tárcavezető ma a sajtó képviselőinek is megmutatott, nemcsak gyorsabb, hanem gazdaságosabb és műszakilag elfogadhatóbb megoldás is lenne, mint egy híd vagy a jelenlegi komp üzemeltetése.

„Ezért egy olyan új lehetőséget keresünk, amely viszonylag kis környezeti hatással, állandó átjárást biztosítana a csallóközi lakók számára a vízmű egyik oldaláról a másikra “ – jelentette ki Sólymos László hozzátéve, hogy a környezeti hatásvizsgálatot a tárca alá tartozó Vízgazdálkodási Építővállalat végzi, amely a közlekedés minisztériummal és más intézményekkel is együttműködik.

Az előzetes tanulmány szerint a meglévő öt alagútból kettő átépítése is lehetséges, miközben az egyik a gépjárművek, a másik a kerékpárosok és a gyalogosok számára lenne fenntartva. Ez utóbbi egyben menekülési útvonalként is szolgálhatna esetleges baleset idején.

Daniel Kvocera vezérigazgató elmondta, hogy a projektum alfája és omegája a biztonság illetve a lakók igényei. „Ezért is készítettük a megvalósíthatósági tanulmányt, amely különféle ajánlásokat fogalmazott meg. A vízátvezető-csatornát egy időre eltorlaszoltuk, hogy átfogó vizsgálatnak vethessük alá” – fogalmazott.

Tervezők szerint megvalósítható egy ilyen átalakítás, viszont a létesítményeket mentesíteni kell majd néhány műszaki szabvány előírásai alól. A biztonság szavatolása terén például számolni kell azzal, hogy a megengedett legnagyobb sebességet 30 km/ó -ra korlátozzák.

„Még csak egy hosszú folyamat elején tartunk, melybe sok érintettet kell bevonnunk”- tette hozzá a tárcavezető.

A vízáteresztő alagút a felvízcsatorna 4. kilométerénél vág át a vízmű alatt. A szivárgó víz felfogására és a Duna-ágak vízpótlására szolgál. Áradás idején a mellékágak vize visszaduzzasztja a vízszintet a vízáteresztő-csatorna kifolyó medrében és a baloldali szivárgócsatornában.

A fővízcsatorna alatti alagútnak öt járata van, és már a vízlépcső tervezésnél tudni lehetett, hogy a feladata ellátására három is elegendő lesz. Ezt az 1994 és 2016 között végzett mérések is alátámasztják

Az intézkedés nyomán sokat javulnának a Duna felvízcsatornája által elzárt községek, az ún. Kis-Csallóköz lakóinak közlekedési lehetőségei, jelenleg ugyanis csak a vajkai komppal tudják a víztározón át megközelíteni a 63-as főutat és fordítva.

Némi hátrány, hogy az alagutak a konstans méretek miatt csak gyalogosok, kerékpárosok és személygépkocsik által átjárhatóak. Nagyobb járművekkel, többek között mentőkkel és a tűzoltóautókkal nem lehet bennük közlekedni.

Solymos László szerint mindenképpen komoly segítség lenne Bodak, Vajka és Doborgaz lakóinak az alagutak megnyitása. A mentők és a tűzoltók számára pedig állomáshelyek létesíthetők.

-para-