GORILLA - Fico üzeni a SME-nek: Kérdezzétek a főnökötöket, ő a főszereplő!

Robert Fico továbbra is köntörfalaz, és nem beszél arról, járt-e a Gorilla-iratokban szereplő konspirációs lakásban.

GORILLA - Fico üzeni a SME-nek: Kérdezzétek a főnökötöket, ő a főszereplő!
Robert Fico (Fotó: TASR)

A Gorilla-iratokban a jelenleg aktív politikusok közül egyedül Fico az, akit úgy említenek, mint aki abban a bizonyos Vazovova utcai lakásban találkozott a Penta-vezérrel, Jaroslav Haščákkal. A találkozóra az iratok szerint 2006 márciusában került sor, és azt is megtudhatjuk belőle, hogy a beszélgetésük során Fico kólát ivott.

A Gorilla-ügyet negyedik éve vizsgálja a rendőrség, látható eredmény nélkül.

Kérdezzétek a főnökötöket!

Fico a SME eddigi, ezzel kapcsolatos kérdéseire nem is reagált, most viszont annyit közölt, hogy amennyiben a rendőrség beidézi, akkor megjelenik a kihallgatáson. "A kormányfő azt szeretné, ha mielőbb kivizsgálnák a második Dzurinda-kormány, és az Önök munkaadójának, a Penta csoportnak az ügyét. Kész ennek kapcsán mindenben együttműködni a büntetőjogi szervekkel" - így a Kormányhivatal állásfoglalása.

A Kormányhivatal állásfoglalásában szerepel az is, hogy az ellenzéki média hosszú ideje mindenáron össze akarja kapcsolni Fico nevét a Gorilla-üggyel, és "ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kormányfőt kérdezik, miközben a legegyszerűbb módja az egésznek az volna, ha megkérdeznék a saját tulajdonosukat és munkaadójukat, Jaroslav Haščákot, hiszen az iratok főszereplője ő maga".

A rendőrség nem válaszol arra a kérdésre, vajon befejezik-e a Gorilla-ügy vizsgálatát a jövő évi parlamenti választásokig. Marianna Paulíková rendőrségi szóvivő mindössze annyit közölte, hogy ebben a Speciális Ügyészség a kompetens. Utóbbitól pedig Jana Tökölyová a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem árult el egy szót sem.

A korábbi belügyminiszter, Daniel Lipšic, aki annak idején felállította az ügyet viszgáló nyomozócsoportot, nincs meglepve azon, hogy nincs eredmény. Úgy látja, hogy éppen azért helyezték át a csoport eredetei vezetőjét, Rudolf Cádrát, hogy formálisan ugyan vizsgálják az ügyet, de senkit ne gyanúsítsanak meg.

Érintett az SNS elnöke is

A Gorilla-iratok említik a Smer-SD kétes finanszírozását is, és érinti az SNS jelenlegi elnökét, Andrej Dankót is. Az SNS pedig nagy eséllyel a Smer-SD jövőbeni koalíciós partnere lehet.

Danko ugyanis 1999 és 2005 között a Miroslav Guman vállalkozó által vezetett SBS Dynasty felügyelő tanácsának tagja volt. Ezt a céget a SIS annak idején az iratok szerint éppen az állítólagos illegális tevékenységei és Guman alvilági kapcsolatai miatt figyelte meg.

SME/para