GORILLA: Pellegrini szerint Fico nyugodtan alhat

2019. október 16. - 14:36 | Belföld

A miniszterelnök is nyilatkozott a szlovák szerkesztőségekbe eljuttatott Gorilla-hangfelvétel kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a Gorilla-ügy nem az ő kormányának ügye. Nyilatkozott arról a részről is, ami a Smer elnökét, Robert Ficót érinti.

GORILLA: Pellegrini szerint Fico nyugodtan alhat
Peter Pellegrini
Kapcsolódó cikk:
A szerkesztőségekbe eljuttatott felvételen szerepel, ahogy Fico Haščákkal kólázik - Hallgasd meg!

"(A felvétel) Világos képet ad a polgároknak arról, hogyan kormányzott itt Mikuláš Dzurinda kormánya, és hogyan osztották szét kenőpénzért az ország legértékesebb vállalatait" - mondta, leszögezve, hogy a hangfelvétel vélhetően megfelel azoknak az átiratoknak, amelyek 2011 telén kerültek fel az internetre.

"Valószínűleg ugyanarról beszélnek, mint az iratokban, hogyan fosztogatták Dzurindáék hathatós közreműködésével az állami vagyont, hogyan ígérgettek vagy adtak másoknak províziókat, hogyan privatizáltak. Világosan megmutatja, hogyan tevékenykedtek akkoriban a kormány képviselői, és hálistennek ezt már nem tehetik, mert még a saját gatyájukat is eladnák" - fogalmazott Peter Pellegrini.

Az egész anyag tartalmaz egy egyórás részletet, amelyen az hallható, hogy a következő kormány megalakító Robert Fico egyeztet a Penta vezetőjével, Jaroslav Haščákkal, Pellegrini viszont ezt úgy próbálta relativizálni, hogy ez csak egy elenyésző százaléka az egész hangfelvételnek.

"Annak tartalma olyan, hogy Robert Fico nyugodtan aludhat. Nem hangzott el semmi, ami törvénysértést vagy tisztességtelen tevékenységet jelenthetne" - húzta alá.

A felvétel Pellegrini szerint nem a kólaivásról szól a Vazovova utcában, hanem arról, "hogyan működött annak idején a Dzurinda-kormány, az SDKÚ és más pártok, amelyek lopkodtak az állami vagyonból". Ezen keresztül üzent a Spolu párt alapítójának, Miroslav Beblavýnak is, aki korábban az SDKÚ tagja volt. "Inkább csendben maradhatna, minthogy úgy áll itt elő, mint a világ megmentője..." - figyelmeztette.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy meg fogja kérdezni Ficót a cselekményről, ugyanakkor szerinte ami vele kapcsolatos, az irreleváns és nincs miért következményeket levonni.

(TASR)