GORILLA-ÜGY: Bedönthetik a fél szlovákiai politikai elitet a hangfelvételek, amelyeket Kočner széfjében találhattak!

2018. december 4. - 14:35 | Belföld

Hét évvel ezelőtt, 2011 decemberében máig ismeretlen személy töltötte fel az internetre a Gorilla-iratokat, melyek a Penta pénzügyi csoport és a politikai szféra vezető képviselőinek a pozsonyi Vazovova utca egy lakásában történt egyeztetéseit dokumentálták. Az anyagot minden jel szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) készítette.

GORILLA-ÜGY: Bedönthetik a fél szlovákiai politikai elitet a hangfelvételek, amelyeket Kočner széfjében találhattak!
Marián Kočner (Fotó: TASR)

Az ügyben a Denník N információi szerint most jelentős előrelépés történhet, ugyanis Marián Kočner egyik széfjében a rendőrség állítólag megtalálta a lehallgatott lakásban rögzített hangfelvételeket.

A Vazovova utcai lakásban a Gorilla-iratok szerint Jaroslav Haščák, a Penta vezére találkozott az akkori politikai vezetés több képviselőjével, például a második Dzurinda-kormány gazdasági miniszterével, Jirko Malchárekkel, de járt ott az iratok szerint Robert Fico is, noha akkor még nem kormányfőként, "csak" a Smer elnökeként. Ő mind a mai napig kitérő választ ad erre vonatkozóan.

Haščák és tárgyalópartnerei az iratokban szereplő információk szerint az akkori SDKÚ, MKP, KDH, illetve a Pavol Rusko vezette ANO, vagy épp az akkor ellenzéki Smer-SD számára előnyös ügyletekről, privatizációról, állami cégekbe ültetendő személyekről tárgyaltak.

Amikor az iratok nyilvánosságra kerültek, Daniel Lipšic akkori KDH-s belügyminiszter nyomozócsoportot állított fel a tartalmuk kivizsgálására, ez a vizsgálat azonban a mai napig nem zárult le. A nyomozócsoport akkori vezetője, Marek Gajdoš azt állította, hogy az iratok eredetisége fokozatosan egyre inkább beigazolódott, vele szemben azonban a Penta és a politikai elit képviselői ezt elutasítják, leginkább éppen azért, mert hiányzott a hangfelvétel, csak a leiratok voltak meg - írja a Denník N.

Ez most a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében indított eljárás kapcsán megváltozhat. Emiatt jártak ugyanis a rendőrség képviselői Kočner ingatlanjainál, és ürítették ki széfjeit...

Találtak egy USB-kulcsot, melyen hangfelvételek voltak, és a tartalmukon maguk is meglepődhettek, ugyanis a Denník N információi szerint megegyezett a Gorilla-iratokban leírtakkal. A portál közölte, hogy ezt több forrásuk is megerősítette a rendőrségi nyomozás kötelékéből.

"Amikor hét évvel ezelőtt elkezdtünk nyomozni, a kollégáimmal beszéltünk is róla, hogy előbb-utóbb valahol feltűnnek. Amennyiben beigazolódik, hogy a hangfelvétel valódi, az egyúttal igazolná az akkori szavaimat az iratok eredetiségéről is, amelyek akkor annyira bántották Tibor Gašpar rendőrparancsnokot" - jegyezte meg Marek Gajdoš a Denník N-nek.

Gajdoš 2016-ban távozott a rendőrség kötelékéből, egyúttal a Gorilla-nyomozócsoportból, éppen a Gašparral és Dušan Kováčik speciális ügyésszel szembeni viszonya miatt, akik szavai szerint nem igazán iparkodtak azon, hogy rendesen kivizsgálhassák a Gorilla-ügyet.

"A legnagyobb valószínűséggel nem használhatók fel bizonyítékként a hangfelvételek, ha viszont ez mégis megvalósulna, az hatalmas előrelépést jelentene a nyomozásnak, és el tudom képzelni, hogy onnantól megszülethetnének a gyanúsítások a kimutatott pénzáramlásokkal alátámasztva.

A 2005-ben és 2006-ban lehallgatott lakás szomszédságában Peter Holúbek SIS-ügynök fülelt. Az Alkotmánybíróság később úgy döntött, hogy a lehallgatások nem voltak törvényesek. Olyan formális indoklást kifogásoltak, amilyet a SIS általában használ a lehallgatási kérelmeinél.

A lehallgatott lakás tulajdonosa egy bizonyos Varga Zoltán volt, az ő kinézete alapján nevezték el az ügyet Gorillának.

Azután, hogy a SIS tudomást szerzett róla, milyen korrupt egyeztetések zajlanak a lakásban, szóltak a rendőrségnek, hogy a felvételeket egy büntetőeljárás során is felhasználhassák. Ez azonban nem történt meg, és azt követően sem kezdett vizsgálatot a rendőrség, hogy Holúbek feljelentést tett. Őt később elbocsátották a titkosszolgálattól.

Tibor Gašpar még a Korrupcióellenes Hivatal vezetőjeként kezdte kivizsgálni az ügyet, de ez sem tartott sokáig. Akkor azt mondta, hogy a Gorilla-iratokban "sok a szex, de kevés a bizonyíték". Utalt ezzel arra, hogy a lakásban rögzítették Jaroslav Haščák és a Nemzeti Vagyonalap akkori vezetőjének, Anna Bubeníkovának a nemi aktusát.

A nyomozás hátráltatásában "segített" Dobroslav Trnka akkori főügyész is. "Anélkül, hogy befolyásolnám önöket, hogyan cselekedjenek az inkriminált ügyben, felhívnám a figyelmüket, olvassák el a Büntető Törvénykönyv azon passzusait, amelyek az eljárás megszüntetésére vonatkoznak" - írta ezt Trnka egy beosztottjának abban az időben, amikor a parlament éppen arról döntött, hogy Jozef Čentéš legyen-e az ő utódja. Trnka szerint kivizsgálhatatlan és bizonyíthatatlan ügyet vizsgáltak, ami adott esetben titkosszolgálati játszma is lehet. Úgy vélte, fiktív leiratról is szó lehet, amellyel azt tervezhették, hogy valakiket megzsarolnak.

Rendesen csak azt követően kezdtek nyomozásba, hogy az iratok nyilvánosságra kerültek. 2012 elején azonban már meglehetősen késő volt erre, ugyanakkor a nyomozásban résztvevő rendőrök dokumentáltak több kétes pénzügyi tranzakciót, azt viszont nem tudták alátámasztani, hogy Jirko Malchárek és a Penta között ez kenőpénz lehetett, vagy valamilyen valós ügylet.

Marek Gajdoš szerint a szándékosságot és a motivációt a legnehezebb igazolni. Ellentételezésként ugyanis a Penta például megírhat egy tanulmányt, és azt mondják, hogy azért kaptak pénzt vagy fordítva.

A rendőrségnél folyamatban van ugyanakkor egy eljárás, melynek gyanúsítottja Ľubomír Arpáš, a SIS kémelhárításának egykori vezetője, és azzal gyanúsítják, hogy eladta a hangfelvételeket a Pentának. A pénzügyi csoport egészségügyi témájú elemzésekért fizetett Arpášnak, és azt elutasították, hogy a fizetség "takarításért" járt volna. Arpáš elismerte, hogy közvetlenül Haščáktól kapta a megrendelést a "tanulmányra", de vele az akkoriban a Penta által foglalkoztatott egykori ŠtB-s vezető, Alojz Lorenc tárgyalt.

Hogy miként kerülhettek a hangfelvételek Marián Kočnerhez, az egyelőre nem tisztázott. A Denník N szerint azonban a rendőrségen belül rendelkeztek olyan információval, hogy Kočnernél lehetnek a hangfelvételek és meg is zsarolhatott vele bizonyos személyeket.

Arról is régen szól a fáma, hogy Kočner stílusához hozzátartozik a kompromittáló anyagok beszerzése mindenkiről, akiről csak lehet. Saját sajtótájékoztatóin pénzt is kínált ilyen anyagokért, és Ján Kuciakot is azzal fenyegette meg szóban, hogy rászáll a családjára, és kiderít róluk ezt-azt. Ő volt az, aki rögzítette Richard Sulíkkal folytatott személyes beszélgetését a nehézkes főügyészválasztás idején, ebből született az ún. Sasanka-ügy.

Kočner több ügyénél is felbukkant a Privatbanka, amely a Penta csoporthoz tartozik. A bank büntetést is kapott azért, hogy nem jelentette Kočner kétes pénzügyi tranzakcióit. Egyéb kapcsolat azonban nem igazán fedezhető fel a Pente és közte.

A múltban lába kelt a hangfelvételeknek, ám most bírósági engedéllyel biztosította azokat a Kuciak-ügyben felállított nyomozócsoport, és vélhetően hamarosan átadják a Gorilla-ügy nyomozóinak.

A legnagyobb problémát a jelenlegi politikusok közül Robert Ficónak okozhatnak a hangfelvételek, ugyanis a Gorilla-iratok szerint ő az egyedüli, aki személyesen is járt a Vazovova-utcai lakásban, 2006 márciusában.

Fico és Haščák akkor egy találkozóról egyeztetett Pavol Paškával, a parlament későbbi elnökével, aki ma már nem él, de szóba került Juraj Široký és Vladimír Poór is, akiket pedig a Smerhez közeli nagyvállalkozóknak tartanak. Ugyanakkor nemcsak személyes jelenléte, de személyi titkárának többszöri látogatása is kényelmetlen lehet Fico számára, ugyanis vele a Pentától a Smernek folyósítandó pénzekről is tárgyaltak. Haščák arról érdeklődött az akkor még ellenzéki Smer elnökének képviselőjével, hogyan is működik ez a pártnál, mivelhogy adna nekik pénzt. Egyeztettek arról is, hogy a Smer elfogadná-e Haščák jelöltjét az egészségügyi miniszteri posztra, illetve a Közép-Szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat bizonyos ügyleteiről.

"Haščák valószínűleg meg akarja tudni, hogy a személy, akin keresztül annak idején Ficóval kommunikált, átadta-e Ficónak azt az összeget, amelyről szó volt (40 dkg szalámi = 40 millió korona)" - áll az iratokban.

(Denník N)