Gorilla-ügy: Dobroslav Trnka egészségügyi okok miatt nem jelent meg a bíróságon

2022. április 27. - 09:57 | Belföld

Júliusra halasztották Dobroslav Trnka egykori főügyész Gorilla-ügyes tárgyalását a Pozsonyi I. Járásbíróságon.

Gorilla-ügy: Dobroslav Trnka egészségügyi okok miatt nem jelent meg a bíróságon
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője szerint erre azért volt szükség, mert a vádlott nem jelent meg a tárgyaláson. A bíróság elfogadta az írásban benyújtott igazolását, amelyben Trnka ara hivatkozott, hogy egészségügyi állapota, valamint kórházi kezelése miatt nem tud megjelenni. A tárgyalás július 11-én, 13-án és 14-én folytatódik.

Az ügyben tavaly szeptemberben tartottak tárgyalást, amit eredetileg tavaly év végén folytattak volna, de más ügyet részesítettek előnyben. Új időpontot akkor a járványhelyzet miatt nem határoztak meg.

A NAKA nyomozója 2019 decemberében gyanúsította meg Trnkát, aki a gyanú szerint hosszabb időn át, 2007 és 2014 között követte el a bűncselekményeket. A rendőrség szerint megszegte a törvényben előírt kötelezettségét, miután a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) Gorilla-ügyként ismert hangfelvételét megkapta. A felvételt elrejtette, ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző hatóságoknak. Mindezt az anyagi haszonszerzés szándékával tette, továbbá azért, hogy előnyökhöz juttassa Marian Kočner üzletembert. A vád szerint Trnka megzsarolta Jaroslav Haščák vállalkozót. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze tavaly május elején emelt vádat Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.


TASR/para