Gorilla-ügy: Már kihallgatták a lehallgatott lakásban kólázó Robert Ficót

A Speciális Ügyészség megerősítette ezt, de azt nem árulják el, mikor - közölte a SME.

Gorilla-ügy: Már kihallgatták a lehallgatott lakásban kólázó Robert Ficót
Robert Fico (Fotó: TASR)

A Smer elnökét, korábbi háromszoros miniszterelnököt hét évvel a Gorilla-iratok nyilvánosságra kerülését követően kihallgatta az ügyben a rendőrség. - erősítette meg  Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő.

A Gorilla-iratok 2011 telén jelentek meg az interneten. Állítólagosan a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) által kiállított jelentésről van szó egy lehallgatott lakásban történtekről, ahol a Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosa, Jaroslav Haščák találkozott politikusokkal, és beszélgetett a második Dzurinda-kormány idejének provízióiról.

Az egyik aktív politikus, aki az iratok szerint maga is megjelent a Vazovova utcai lakásban, és ott Coca Colát kért, Robert Fico. Ő maga azonban az elmúlt hét évben egyetlenegy alkalommal sem adott egyenes választ arra a kérdésre, valóban megfordult-e a lehallgatott lakásban, folyton csak azt hajtogatta, hogy a Gorilla-ügy a második Dzurinda-kormány botránya.

A Penta ugyancsak tagadta, hogy az iratok eredetiek lennének, a rendőrség azonban ennek ellenkezőjére jutott.

Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője nemcsak Fico kihallgatását erősítette meg, de Peter Holúbek egykori SIS-ügynökét is, aki a Gorilla-iratok szerzője. Utóbbit még 2016 júliusában. Holúbek szavai szerint azonban a kihallgatás nevetséges volt, mivel egyáltalán nem érintette az ügyet. Ezzel tulajdonképpen cáfolta a Thökölyovától származó információt, mivel a SME arra kérdezett rá, hogy teljes értékűen már kihallgatták-e.

Ficót a Gorilla-ügy kapcsán felállított nyomozó csoport korábbi vezetője, Marek Gajdoš is szerette volna már kihallgatni. Ő 2016 novemberében távozott a csoport éléről, és ezt azzal indokolta, hogy a felettesei szabotálják a vizsgálatot.

Fico az iratok szerint 2006 márciusában járhatott a Vazovova utcai lakásban, Haščák pedig a politikáról és az üzletről beszélgettek. Az iratban az áll, Fico leszögezi, hogy 14 éve van a politikában, de nem akar politikai öngyilkosságot elkövetni, nem hagyja magát 5,50-ért eladni, miután kormányra lép".

Haščák erre azt kérdezi, mi a helyzet Juraj Širokýval és Vladimír Poórral, mire Fico azt válaszolja, Širokýval minden oké, Poórral viszont nehezebb.

Az irat később említ egy találkozót Haščák és František Határ, Fico titkára között, mely során elhangzik, hogy a vállalkozó 5 millió koronát adna a Smernek, Határ pedig, aki ma már nem él, megjegyzi, hogy ez a hivatalos könyvelésen kívül történne. "Haščák elhozta az összeget készpénzben Határnak" - említi az irat.

A Speciális Ügyészség szóvivője szerint az ügy kapcsán jogi szakvéleményre várnak Nagy-Britanniából. "A nyomozást felügyelő ügyész mindent megtesz, hogy mielőbb lezárják ezt a bűnügyet" - fogalmazott.

Az iratok foglalkoznak a Penta korrupciós kísérleteivel 2004 és 2006 között, és az ügyben 17 részleges vizsgálatot indítottak. Négy esetben azonban a vizsgálatot azzal zárták le, hogy nem történt bűncselekmény, noha az egyik esetben, a Rudolf Zajac-féle egyészségügyi reform kapcsán megjegyzik, hogy léteznek korrupcióra utaló jelek, de ez nem elég az eljáráshoz. 

(SME)