Gorilla-ügy: A Penta azt követeli a nyomozóktól, hogy töröljék a felvételeket!

A Penta pénzügyi csoport, amelynek vezetője, Jaroslav Haščák érintett legmélyebben a Gorilla-ügyben, azt kéri a nyomozóktól, töröljék azokat a felvételeket, amelyeket a szlovák titkosszolgálat rögzíthetett a pozsonyi Vazovova utca egyik házának lakásában, és amely felvételek feltételezett leiratai (Gorilla-iratok) alapján a Penta-vezér korrupt politikai ügyletekről, jelöltekről, privatizációról és hatalmi ügyekről egyeztetett.

Gorilla-ügy: A Penta azt követeli a nyomozóktól, hogy töröljék a felvételeket!
Jaroslav Haščák (Archív felvétel)
Kapcsolódó cikk:
 
GORILLA-ÜGY: Bedönthetik a fél szlovákiai politikai elitet a hangfelvételek, amelyeket Kočner széfjében találhattak!

A Denník N megtudta, hogy a Penta levelet írt ez ügyben a Speciális Ügyészségnek. Az értesülésüket megerősítette Martin Danko, a csoport szóvivője is.

"A beadványunk a sajtóban szereplő információkra épül, amelyek alapján illegális lehallgatásból származó felvételekről van szó. Ha valóban ezekről a felvételekről van szó, abban az esetben a beadványban, melyet jogi képviselőink írtak, azt kérjük, hogy az illetékes szervek a törvényekkel és az Alkotmánybíróság 2012-es, illegális lehallgatásról szóló határozatával összhangban járjanak el" - jegyezte meg.

Az Alkotmánybíróság akkor ugyanis kimondta, hogy a Vazovova utcában történt lehallgatás törvénytelenül zajlott. Hiába hagyta azt jóvá korábban a Pozsonyi Kerületi Bíróság a SIS kérelme alapján, az Alkotmánybíróság szerint a vonatkozó kérelem nem volt kellően megindokolva. 

"Ha olyan felvételekről van szó, amelyek ezzel a határozattal nem függnek össze, akkor beadványunk bizonyára tárgytalan" - folytatta Danko.

Fordítsuk le: a Penta nem tagadja, hogy a Vazovova utcában rögzített felvételek vagy a Gorilla-iratok tartalma valóban megtörtént, hanem azt követeli, hogy töröljék, mert az Alkotmánybíróság szerint törvénytelenül rögzítették.

Martin Danko kihangsúlyozta, hogy csak a fennálló jogi szituációra hívják fel a figyelmet, és mivel nézőpontjuk szerint ezzel az üggyel minimálisan néhány napja "visszaél a média", így szerintük a nyomozók figyelmét szükséges is felhívni erre.

Mint korábban írtuk, a felvételeket a Marián Kočner ingatlanjaiban tartott házkutatás során foglalták le az egyik széfben. A rendőrség eddig nem nyilatkozott róluk semmit. A felvételek jelenleg tehát annál a nyomozócsoportnál vannak, amely Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében jár el.

(Denník N)