A görög ábécé betűi szerint nevezte el a WHO a koronavírus új variánsait

2021. június 4. - 15:55 | Belföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az országok neve helyett már a görög ábécé betűit használja a koronavírus új variánsainak megnevezésére – tájékoztatott Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

A görög ábécé betűi szerint nevezte el a WHO a koronavírus új variánsait
Fotó: TASR

„A brit vagy az az indiai mutáns elnevezése téves képet festett a vírus variánsainak terjedéséről a világban, ráadásul megbélyegezte az adott ország lakosságát” - magyarázta Alexandra Kušnyérová, aki a WHO Nemzetközi Egészségügyi Szabályzatának (IHR) átvételéért felel az ÚVZ-nél.

Ezentúl az alfa, béta, gamma stb. elnevezést használják a szakértők, az indoklás szerint ez praktikusabb és könnyíti a variánsokkal kapcsolatos nemzetközi egyeztetést.

A 2020 szeptemberében Nagy-Britanniában felbukkanó variánst alfának nevezte el a WHO, a tavaly májusban észlelt dél-afrikai variánst bétának, a brazilt gammának, az indiait pedig deltának.

„A mutálódás legtöbbször nincs komoly hatással a vírus tulajdonságaira, egyes változások azonban azt idézhetik elő, hogy könnyebben, gyorsabban képes terjedni, súlyosabb megbetegedést okoz, ellenállóbb az oltóanyagokkal és egyéb gyógyszerekkel szemben, illetve változtatni kell a diagnosztizálásán és új egészségügyi intézkedéseket tesz szükségessé” - magyarázta Račková. Az új variánsokat szekvenálással azonosítják, Szlovákiában is végeznek ilyen vizsgálatokat.


TASR