Görögország lefoglalt alkoholkészleteket vet be fertőtlenítésre, hogy megelőzze a koronavírust

2020. március 12. - 17:18 | Külföld

Fertőtlenítésre vet be Görögország több tonna - illegális szeszfőzdékben lefoglalt - alkoholt az új típusú koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása végett - közölték a görög hatóságok csütörtökön.

Görögország lefoglalt alkoholkészleteket vet be fertőtlenítésre, hogy megelőzze a koronavírust
Illusztrációs felvétel (TASR)

A tájékoztatás szerint mintegy 155 tonna lefoglalt alkohol van a vámhatóság raktáraiban készleten. A görög vezetés most olyan vállalatokat keres, amelyek hajlandóak a szeszt fertőtlenítőszerekké feldolgozni.

"Gyorsan intézkedtünk, hogy az egészségügyi minisztérium hozzáférhessen és felhasználhassák a lakosság javára" - közölte Georgi Picilisz, az állami Közbevételek Független Hatóságának vezetője.

A görög vámhatóság évente több ezer üveg illegálisan gyártott alkoholt foglal le. A félrevezető - gyakran szirup vagy desztillált víz - feliratú üvegek tartalmát helyben "bomba" néven emlegetik, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok szerint alkoholtartalmuk gyakran a 93 százalékot is meghaladja.

"Szerencsére mindez éppen kapóra jön. A piacon ugyanis hiány van tiszta szeszből az antiszeptikus zselék általános hiánya miatt" - közölte a görög vámhatóság egyik tisztje a Reuters hírügynökséggel.

MTI