Görögország nem szállít Leopard harckocsikat Ukrajnának

2023. január 31. - 18:53 | Külföld

Görögország nem szállít Leopard 2-es típusú harckocsikat Ukrajnának - közölte kedden Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő tokiói látogatásán.

Görögország nem szállít Leopard harckocsikat Ukrajnának
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Abból az egyszerű okból nem adunk Leopard 2-eseket, hogy teljességgel elengedhetetlenek a védelmi stratégiánk szempontjából"

- jelentette ki a görög miniszterelnök, akit a japán sajtó mellett az ERT görög közszolgálati televízió is idézett. Emlékeztetett arra, hogy ismét kiéleződött Athén és Ankara viszonya a Földközi-tenger keleti medencéjében több lakott és lakatlan sziget hovatartozását illetően.

Bár Görögország rendelkezik Europában a legnagyobb Leopard-harckocsi állománnyal - a Leopard 2-es típusból 350 darabbal, a Leopard 1-esből pedig 500-zal -, nem válik meg egytől sem, mert fenyegetve érzi magát a szintén NATO-tagállam Törökországtól.

Törökország és Görögország között régóta feszültséget kelt a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.

(MTI)