Gőzmotor okozott tüzet Tanyban – öt ház leégett

2021. április 15. - 21:38 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCXXIX.

Gőzmotor okozott tüzet Tanyban – öt ház leégett
Tany–Nemesócsa vasútallomás (Forrás: www.vasutallomas.hu)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(C. rész)

1915. május 14-én, pénteken délután kétmotoros gőzeke-garnitúra okozott veszedelmes tüzet Tany községben.

A szerelvény éppen a Füss és Tany közötti országúton közlekedett, amikor – szemtanúk szerint – széles kéményéből csakúgy szórta a sziporkákat. Állítólag a mozdonynak sem a szikrafogója, sem az alsó rostélya nem volt felszerelve, az út mentén kirakott kazlak egymás után gyulladtak ki.

Az óriási szélben és szárazságban bő tápláléka támadt a tűznek. A faluban hamarosan öt ház kapott lángra, sőt a postahivatal udvarán lévő gazdasági épületek is, majd a hivatal tetőzete.

A postahivatal épületében csupán annyi időre lehetett maradni, hogy a szomszédos Nemesócsa községbe telefonálva a többi környékbeli településről kérjenek segítséget, különben az egész falu porrá ég. Özvegy Hajdu Jánosné nemesócsai postamester azután sorra értesítette a szomszédfalukat, hogy tűzoltóságaikkal siessenek Tany megmentésére.

Érkeztek is sorra az egységek – Bogyáról (Kiss Sándor jegyzővel az élen), Felső- és Alsógellérről, Füssről, Csicsóról, Nemesócsáról, Ekelről, Nagykesziről, Szilasról, Lakról és Nagymegyerről – fecskendőkkel felszerelve, hogy a helybéli községi, ill. lengyári tűzoltókkal karöltve mentsék a menthetőt. A postahivatalt végül sikerült megóvni a teljes veszedelemtől, és a nagy szélvihar ellenére a tűz továbbterjedését is meggátolni.

Sajnos, öt lakóház és az összes mellék- és gazdasági épület – a takarmányal együtt – mind a tűz martalékává vált.

A hatóságok azonnal nyomozást indítottak a szerencsétlenség okának kivizsgálására.

*

Gyóni Géza költő, aki przemyśli vár kapitulációjakor orosz fogságba esett, életjelt adott magáról. Kijevből jelezte, hogy útban van Szibéria felé – közölte a Komáromi Ujság 1915. május 13-án.

Lelkes Vince