Greenpeace: Az Európai Uniónak jobban kellene hallgatnia az emberekre

2021. december 1. - 21:58 | Külföld

Az Európai Uniónak (EU) és tagállamainak jobban kellene hallgatniuk az emberekre. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a klíma- és környezetvédelem a közvélemény szemében elsőrendű problémák.

Greenpeace: Az Európai Uniónak jobban kellene hallgatnia az emberekre
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Katarína Juríková, a Greenpeace Szlovákia igazgatója nyilatkozta a TASR hírügynökségnek az Európa jövőjéről szóló konferenciával (CoFoE) összefüggésben. Az éghajlatváltozás és a környezetvédelem a legtöbbet tárgyalt témák közé tartoznak a CoFoE-n belül.

"Az emberek félnek a klímaválság következményeitől és a gazdaság összeomlásától. Gyors és igazságos, valódi intézkedéseket várnak az említett problémák megoldása érdekében"

- jelentette ki Juríková, aki szerint az EU rosszul teljesít ezen a területen.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEB) több környezetvédelmi nem kormányzati szervezet, köztük a Greenpeace nevében vesz részt a konferencián. A Greenpeace a konferencián túl is nyomást gyakorol az uniós intézményekre és a nemzeti kormányokra, hogy valódi intézkedésekkel óvják a klímát és a környezetet.

A CoFoE 2022 tavaszáig fogadja az észrevételeket és ötleteket, amelyek konkrét, az Európai Unió megreformálását elősegítő ajánlásokká formálódhatnak. A konferencia hivatalos honlapján (futureu.europa.eu) bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A polgári panelekben mind a 27 tagállam képviselteti magát. Az egyes panelek résztvevőinek legalább egyharmada 25 évnél fiatalabb.

TASR