A Greenpeace és más szervezetek aktivistát blokkolták a pozsonyi Kormányhivatalba és minisztériumokba való bejutást!

2020. október 7. - 16:17 | Belföld

Környezetvédelmi aktivisták blokkolták Pozsonyban a Kormányhivatal és öt minisztériumba való bejutást szerdán - adta hírül a SITA hírügynökség nyomán a Sme.sk.

A Greenpeace és más szervezetek aktivistát blokkolták a pozsonyi Kormányhivatalba és minisztériumokba való bejutást!
Fotók: SME - További képekért kattints!

A Greenpeace-en kívül a Nyugtalan édesanyák (Znepokojené matky), a Fordulópont (Bod obratu), a Extinction rebellion és a Névtelen diákok (Študenti bez mena) nevű csoportosulások aktivistái vettek részt az akcióban, mellyel azt szerették volna elérni, hogy a kormány tekintse prioritásának a klímaváltozás elleni harcot.

A demonstrációt nyolc nappal az Európa Tanács csúcstalálkozója előttre időzítették, ezen a tanácskozáson tárgyalnak majd az EU-s tagországok képviselői Brüsszelben a klímacélok növeléséről.

Az aktivisták a Kormányhivatalon kívül a közlekedésügyi, pénzügy-, gazdasági, környezetvédelmi és földművelésügyi minisztériumok bejáratát blokkolták.

"Szeretnénk, ha a klímaváltozás a kormány prioritásává válna. Tudatosítjuk a probléma jelentőségét. Az édesanyák tudatosítják, hogy gyermekeik jövőjéről van szó, a dikok tudatosítják, hogy saját túlélésüket érinti és mi azt szeretnénk, ha a kormány már ma elkezdene cselekedni. Tulajdnonképpen azért jöttünk, hogy a kormány teljesítse ígéreteit"

- szögezte le Patrícia Brandysová, a Greenpeace szlovákiai szervezetének szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy mindegyik mai kormánypárt a választások előtt hangsúlyozta, hogy foglalkozik majd ezzel a témával, és a négy körül három ambiciózusabb célokat tűzött ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén. "Bízunk benne, hogy Matovič kormányfő az Európa Tanács ülésén kitart ígérete mellett, és a károsanyag-kibocsátás 65%-kal történő csökkentését támogatja majd 2030-ig" - mondta.

Az egyes szervezetek azt is szeretnék, ha a kormány tervet készítene arra, hogyan fogják az ambiciózusabb céljaikat elérni. Emlékeztetnek arra is, hogy a megújulási alapban lévő pénzforrás 37%-át a klímaváltozással összefüggő intézkedésekre használhatják fel.

(SME)