A Greenpeace legfrissebb mérései kimutatták, jelentős az arzénszennyezés a Sajón

2022. október 12. - 09:15 | Régió

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet méréseket végzett a szennyezett Sajón, hogy megvizsgálja a folyó arzénszennyezettségét. A magyar határ közelében a víz arzénértékei többszörösen meghaladták az országos határértékeket. Erről Patrícia Brandysová, a Greenpeace Szlovákia szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

A Greenpeace legfrissebb mérései kimutatták, jelentős az arzénszennyezés a Sajón
Fotó: TASR

A szennyezés terjedésének felmérésére a szervezet mintákat vett Alsósajó mellett, Pelsőc község közelében, a szlovák-magyar határnál Sajólénártfalva közelében, valamint a folyó magyarországi szakaszán, Sajópüspöki községben. Szeptember 22-én a Greenpeace Magyarország szakemberei mintákat vettek a folyóból, és egy akkreditált független magyarországi laboratóriumban vizsgáltatták ki azokat.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a szennyezőforrástól néhány száz méterre a Sajóban az arzén koncentrációja kilogrammonként 76 milligramm (mg/kg), ami a Greenpeace szerint a Szlovákiára vonatkozó határérték közel négyszerese. Pelsőcnél is határérték feletti 31 mg/kg-ot mértek, a szlovák-magyar határon a folyó arzénkoncentrációja elérte a 88 mg/kg értéket, ami közel négy és félszerese a szlovák határértéknek. Az arzénértékek Sajópüspökiben épp hogy a magyar hatóságok határértéke alatt maradtak.

"A Sajó folyó mentén végzett üledékvizsgálatok azt mutatták, hogy a szennyezettsége továbbra is fennáll. Erre való tekintettel követeljük a folyó állapotának rendszeres ellenőrzését, a folyó szennyezéséről szóló eredmények közzétételét, valamint szükséges kármentesítést annak érdekében, hogy a mérgező anyagokat a lehető leghamarabb eltávolítsák a folyóból” – mondta Katarína Juríková, a Greenpeace Slovakia igazgatója.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint a szlovák és a magyar hatóságok tétlensége láthatóan a szennyezés terjedését okozta, és a Sajó alsó szakaszára is eljuthattak a mérgező anyagok. Nem zárja ki a további szennyezési hullámokat, ezért a szervezet arra kéri a magyar hatóságokat, hogy a folyó vizének vizsgálatát terjesszék ki az üledékekre is.

A Sajó folyó február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén kiömlő bányavíz következtében. Az első vizsgálatok a vas megengedett mértékének a 12-szeresét mérték a folyóban. Az elemzés a mangán, a szulfátok és az arzén nagyobb mennyiségű jelenlétét is kimutatták. Június közepén a bányában olyan munkálatokat végeztek, amelyekkel a bányából kiömlő víz mennyiségét akarták csökkenteni.


(TASR)

Címkék: Sajó, Greenpeace