Grendel Lajos olvasóterem nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

2020. február 5. - 18:31 | Kultúra

Kicsit több mint egy évvel az író halála után olvasóterem nyílik a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. 

Grendel Lajos olvasóterem nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Egyrészt a család jóvoltából a hagyaték nagy része ide kerül, a múzeum annak gondozását elvállalta: Grendel Lajos kéziratait, leveleit, naplóit – az egész szellemi hagyatékát szakemberek dolgozzák fel.

Másrészt pedig egy többnyelvű társadalomtudományi könyvtár alakul, melynek az a célja, hogy minőségi kínálatával megszólítsa a főváros értelmiségi rétegét és diákságát. Az olvasóteremben már most kézbe vehetjük az említett társadalomtudományi kötetek első darabjait, emellett egy könyvtár kiépítése hosszú folyamat.

A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér, valamint szöveget digitalizáló modern szkenner várja.

Az olvasótermet 2020. február 10-én, 13:00-kor nyitják meg Pozsonyban, az SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova utca 18).

ĺróasztal, szemüvegek, fotók, könyvek – Grendel Lajos tárgyaival szintén találkozhatunk itt, de belehallgathatunk kedvenc zenéibe is. Egy képernyőn az író az irodalomról, életének nagy eseményeiről, szülővárosáról, a szlovákiai magyarság, szlovákok és magyarok problémáiról, fejti ki gondolatait.

Az olvasóterem létrehozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatta.


(-)