Grendel: Új törvényekkel nem lehet megszerezni az emberek bizalmát

Az emberek igazságba vetett hitét nem új törvényekkel, hanem csakis tettekkel lehet visszahozni – mondta Grendel Gábor képviselő (OĽaNO) a parlament 35. ülésszakaszának második napján a Denisa Saková belügyminisztertől (Smer-SD) származó törvényjavaslat kapcsán, amely a rendőrfőkapitány-választás új szabályaira vonatkozik.

Grendel: Új törvényekkel nem lehet megszerezni az emberek bizalmát
Fotó: TASR/Martin Baumann

„A Smer számára létfontosságú feladat, hogy megakadályozza a jövőbeli belügyminiszter beleszólását a rendőrfőkapitány-választásba"

– mondta Grendel, aki nem gondolja, hogy a törvény elfogadásával bármi is változni fog.

„A kormány úgy tesz majd, mintha nagyon fontos változásokat vezetne be, és mentesítené a rendőrséget a politikától. Ez azonban nem igaz"

– tette hozzá.

A belügyminiszter javaslata megváltoztatná a rendőrfőkapitány-választás körülményeit. Az eredeti javaslat, melyet Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter terjesztett a kormány elé, még a rendőrfőkapitány hétéves megbízatási idejével számolt. Emiatt a javaslatot akkor nem fogadták el, a döntést elhalasztották. Az új verzióban már csak négy év szerepel, illetve belefoglalták az ismételt kinevezés lehetőségét is. 

Az új szabályok értelmében az országos rendőrfőkapitányt továbbra is a belügyminiszter fogja kinevezni. Figyelembe kell vennie ugyanakkor a pozícióra kiírt álláspályázat eredményét, valamint a parlament védelmi bizottságának ajánlását is. A törvénymódosítás értelmében létrehozzák a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt.

A belügyi tárca állásfoglalása szerint a javaslat megerősíti a belügyminisztériumi felügyelőség függetlenségét, valamint szigorítja az országos rendőrfőkapitány és a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt vezető igazgató kinevezésének feltételeit.

TASR