A "grófnő" inkább csődbe viszi a cégét, mint hogy visszafizesse az EU-s támogatást

2019. július 16. - 09:28 | Belföld

Csődeljárást indítványozott saját mezőgazdasági cége ellen a Smer egykori parlamenti képviselője, Ľubica Rošková. Teszi ezt épp akkor, amikor a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) éppen 201 ezer eurót követel tőle.

A "grófnő" inkább csődbe viszi a cégét, mint hogy visszafizesse az EU-s támogatást
Ľubica Rošková (Fotó: SITA)

Miután a Kuciak-gyilkosságot követően a sajtó tavaly elkezdte feltárni a kelet-szlovákiai mezőgazdasági botrányokat, Rošková Smer-tagságát felfüggesztették, és támogatási csalás, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt eljárás indult ellene és cégei ellen.

Mint később kiderült, Rošková az Agro Porúbka nevű cégén keresztül mezőgazdasági támogatást hívott le olyan területekre, melyeket soha nem birtokolt, és amelyeken soha nem gazdálkodott. Ráadásul még csak nem is termőföldekről volt szó, hanem például falusi reptérről, borgazdaságról vagy parkolóról.

A kétes földügyei miatt Kelet-Szlovákiában csak "grófnőnek" szólított Rošková mezőgazdasági cége 2019 elején 350 hektárnyi földet szolgáltatott vissza a Szlovák Földalapnak, de vesszőfutása ezzel nem ért véget, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) most 201 ezer eurónyi szabálytalanul felhasznált EU-s támogatás visszafizetésére kötelezte az Agro Porúbkát. Kérdéses azonban, hogy az elcsaklizott pénz valaha visszakerül-e a kasszába, mivel Rošková beváltotta néhány hónappal ezelőtt tett ígéretét, és csődeljárást kezdeményezett a vállalat ellen.

"A cég befejezte a vállalkozást. Már be van adva a csődjavaslat, amelyet a bíróság kérelmére jelenleg további szerződésekkel és kimutatásokkal egészítünk ki" - nyilatkozta a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak Ľubica Rošková.

(para/HN)