Gröhling: Az, hogy nincs új oktatási miniszter, hazárdjáték a gyerekek oktatásával

2022. szeptember 10. - 15:08 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) leköszönő tárcavezető szerint hazárdjáték a gyermekek oktatásával, hogy még nem ismert az új oktatási miniszter neve. Reagált Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szavaira, aki azt kérte Zuzana Čaputová államfőtől, hogy ideiglenesen bízza meg az oktatási tárca vezetésével, mivel a miniszterjelölt kiválasztása nincs lezárva.

Gröhling: Az, hogy nincs új oktatási miniszter, hazárdjáték a gyerekek oktatásával
Branislav Gröhling (TASR)

„Részmunkaidős miniszterelnököt nem lehet ideiglenesen kinevezni utódnak. Ellenkezőleg, az oktatásügy megérdemel egy felkészült és határozott minisztert, aki átveszi a minisztériumot és annak minden feladatát” – mondja Gröhling. Mint emlékeztetett, az új miniszternek 2023 tavaszáig teljesítenie kell a megújulási terv harmadik kifizetéséhez szükséges reformintézkedéseket. Szerinte ehhez határozottságra, koalíción átívelő tárgyalási képességre, a pártok támogatására és mindenekelőtt a miniszteri pozíció mielőbbi elfoglalására és a problémák felismerésére van szükség.

Megjegyezte, hogy már két hónapja elkezdhette volna megismertetni utódját a miniszteri feladatokkal és problematikákkal. „Ha a koalíció többi tagja úgy dönt, hogy Matovič miniszter pozícióját előnyben részesíti, akkor már elő kellett volna készíteniük az oktatási minisztérium vezetőjének utódját“ – tette hozzá.

A miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy megadta az elnöknek három SaS-miniszter –igazságügyi, külügyi és gazdasági miniszter – utódjának nevét. Gröhling lemondása után szintén megüresedő oktatási osztály kapcsán azt kérte, egyelőre bízza meg őt a tanszék vezetésével. Ezt az RTVS Sobotné dialogy című műsorában nyilatkozta.

TASR