Gröhling felszólította a szülőket, diákokat és tanárokat: Oltassák be magukat augusztusban

2021. augusztus 3. - 12:33 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter felszólította a szülőket, diákokat és tanárokat, hogy augusztusban oltassák be magukat koronavírus ellen, amit most előzetes regisztráció nélkül is megtehetnek. A miniszter szerint a nagyobb beoltottság segíthet elkerülni, hogy gócpontok alakuljanak ki az iskolákban, és meg kelljen szakítani a jelenléti oktatást.

Gröhling felszólította a szülőket, diákokat és tanárokat: Oltassák be magukat augusztusban
Fotó: TASR

Egy hónappal az iskolakezdés előtt Nyugat-Szlovákiában a legmagasabb a beoltottság aránya, de nem annyira, hogy kialakuljon a kollektív immunitás. „A nagyobb oltási arány jobb iskolai menetet biztosít. Jelenleg az ország nyugati részén magasabb a beoltottsági arány, aminek köszönhetően kevesebb gócpont alakulhat ki az iskolákban, az osztályok így elkerülik a jelenléti oktatás megszakítását” – mondta Gröhling.

A minisztérium kommunikációért felelős osztálya szerint, ha a vírus terjedni kezd az iskolákban, a Regionális Közegészségügyi Hivatal kénytelen lesz karanténba küldeni a kontaktszemélyeket. A gyakorlatban ez ideiglenes távoktatást eredményezhet, amíg a karantén véget nem ér.

Gröhling rámutatott, hogy a beoltottaknál kisebb a kockázata annak, hogy súlyos lefolyással jelentkezik náluk a vírus, ezáltal nem kerülnek kórházba. Emellett kisebb a kockázata, hogy továbbadják a vírust, és kisebb a vírusterhelésük is.

„Minél több ember beoltatja magát, annál jobb az egész társadalom, de az iskolák számára is. Csökkenti a delta variáns terjedését, ami folyamatosabb és biztonságosabb működést eredményez az iskolák számára” – nyomatékosította a miniszter, majd hozzátette: Európa országai megelőzik Szlovákiát a beoltottság terén.

Az oktatásügyi minisztérium szerint Európán belül Izlandon a legmagasabb a beoltottsági arány, ahol a lakosság 78%-át már legalább egyszer beoltották. Ezt követi Dánia (72%) és az Egyesült Királyság (69%). Szlovákiában megközelítőleg a lakosság 41%-a esett át legalább egyszer az oltáson.

A minisztérium szerint Szlovákia járásai közül a Pozsonyiban, a Szenciben, a Dunaszerdahelyiben, a Baziniban (Pezinok), a Nagyszombatiban, a Trencséniben, a Besztercebányaiban, a Galántaiban, a Zsolnaiban, a Pöstyéniben, a Myjavaiban és a Vágsellyeiben a legmagasabb a beoltottság, míg a Gelnicaiban, a Nagyrőceiben, a Poltáriban, a Rimaszombatiban, a Késmárkiban, a Krupinaiban, a Losonciban, a Detvaiban, az Iglóiban (Spišská Nová Ves) és a Stará Ľubovňa-iban a legalacsonyabb.


TASR