Gröhling: Furcsa, hogy éppen most bulvarizálják a szakdolgozatom témáját

2020. július 13. - 21:34 | Belföld

Furcsa, hogy éppen most bulvarizálják a szakdolgozatom témáját, jelentette ki hétfőn Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült kétségekre reagálva. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a munka megfelelt az akkori szabályoknak, és sikeresen megvédte azt.

Gröhling: Furcsa, hogy éppen most bulvarizálják a szakdolgozatom témáját
Branislav Gröhling (TASR)

„A szóban forgó záródolgozatot 11 éve írtam. Témáját és tartalmát tekintve a Bc-dolgozatomra épült. Az akkor érvényes dékáni útmutató értelmében a diplomamunka legfeljebb 50 százalékát tehette ki ugyanazon szerző Bc-munkája. Ehhez a határértékhez tartottam magam”

– írta a közösségi oldalán a miniszter. Hozzátette: más forrásokat is felhasznált, ezeket lábjegyzetben vagy magában a szövegben tüntette fel. Állítása szerint az egyetem akkor még nem határozta meg, hogy a szöveg hány százalékának kell eredetinek lennie, és hány százaléka lehet idézés.

Gröhling hozzáfűzte: ahogy mindenki más, aki évek múltán tekint vissza a munkájára, ő is úgy véli, hogy ma már jobban írná meg. Hangsúlyozta, hogy öt év alatt végezte el az egyetemet, vagyis nem kellett évet ismételnie, minden vizsgát, szemesztert, államvizsgát abszolvált, a szakdolgozatát pedig sikeresen megvédte.

A Denník N hétfőn arról tájékoztatott, hogy Gröhling egy olyan diplomamunkáért kapta meg a mesteri fokozatot, amely részben kompilátum, részben plágium, és csaknem az egész Bc-munkáját átemelte a szakdolgozatba. „Boris Kollár botránya után felkérte a Páneurópai Főiskolát, hogy a munkáját távolítsa el a könyvtár weblapjáról” – közölte a napilap.

TASR