Gröhling: Ha meg is nyitjuk az iskolákat, a döntés nem vonatkozik mindegyikre

2020. április 30. - 17:26 | Belföld

Ha a korlátozások gyorsabb enyhítése keretében megnyitják is az iskolákat és az óvodákat, az intézkedés akkor sem lesz általános – nyilatkozta a csütörtöki kormányülés előtt Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Gröhling: Ha meg is nyitjuk az iskolákat, a döntés nem vonatkozik mindegyikre
Branislav Gröhling (TASR)

Elmondta, tárgyalnak a kérdésről a központi válságstáb járványügyi szakembereivel és más szakértőkkel, de egyelőre nem született döntés.

„Többféle lehetőségről tárgyalunk, de bármilyen határozat születik is, az biztosan nem lesz érvényes az egész országban" - hangsúlyozta a miniszter. „Az iskolák megnyitásakor szigorú biztonsági és higiéniai szabályokat kell betartani, figyelembe vesszük az iskolák kapacitását, a tanulók létszámát, valamint a tanítás módját és a pedagógusok életkorát" - közölte.

A konkrét döntés a járványhelyzet alakulásától függ.

„Egyelőre nem tudom megmondani, melyik iskolában mikortól indul újra a tanítás, ezt még el kell dönteni" – mondta a miniszter.

Hozzátette, az is lehet, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokban mégis megtartják a felvételi vizsgákat. „Ennek dátumát június 15-ig halasztottuk, addigra remélhetőleg enyhül a járványhelyzet" – mondta Gröhling. „Arra is van tervünk, ha mégsem alakulna jól a helyzet" - tette hozzá. Elmondása szerint május közepére minden kiderül.

TASR