Gröhling megcsinálta házi feladatát, elkészült az iskolák újranyitásának a terve, de a megvalósítás késik, veszélyben a december 8-i iskolanyitás

2020. november 30. - 15:59 | Belföld

Csak abban az iskolában kezdődne normális tanítás karácsony előtt, ahol legalább a gyerekek 70 százalékát letesztelik. Minden gyerekkel egy szülőt is tesztelni kellene, ez áll abban az oktatási minisztérim tervében, amit a Denník N szerzett meg. A lap szerint ez egyezik a végső változattal. Az oktatási miniszter már hétfőn elfogadtatta volna a központi válságstábbal, de annak ülése elmaradt. 

Gröhling megcsinálta házi feladatát, elkészült az iskolák újranyitásának a terve, de a megvalósítás késik, veszélyben a december 8-i iskolanyitás
Fotó: TASR

Már hétfőn az országos válságstáb elé akarta vinni az iskolák megnyitásának tervét Branislav Gröhling oktatási miniszter, de a testület délután kettőre meghirdetett ülését lefújták. Így legkorábban csak kedden bólinthat rá a válságstáb, így veszélye került a megvalósítás. A miniszter múlt héten kapta meg feladatul Igor Matovič kormányfőtől, hogy dolgozza ki az iskolák újranyitásának tervét, és hétfőre ígérte a részleteket.

Azt a minisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy a tervet elküldték a válságstábnak, az ülés elhalasztásáról viszont nem volt információjuk. „A válságstáb mai ülésének elhalasztásáról a belügyminisztert fogom kérdezni.

Tény azonban, hogy minden nap halasztással csökken a megvalósítás esélye, vagyis annak az esélye, hogy a gyerekek még karácson előtt visszatérhetnek az iskolába” - mondta a TASR hírügynökségnek Gröhling.

Önkéntes lesz a tesztelés, de enélkül az iskola nem nyithat ki

A terv része ugyanis a gyerekek, a szülők és a pedagógusok tesztelése, amit már pénteken meg akartak kezdeni, írja a megszerzett dokumentumra hivatkozva a Denník N.

Keddtől, december 8-től megnyithatnának azok az iskolák, ahol a tanulók legalább 70 százalékát tesztelték, és minden tanulóval egy szülőt is.

Az iskola megkérdezi a szülőket

A tesztelés azonban önkéntes lenne, az iskoláknak előre fel kellene mérniük, hogy hajlandó-e a szülők legalább 70 százaléka teszteltetni gyerekét.

Csak a felső tagozatosokat és a középiskolásokat kérnék meg a tesztelésre, az alsó tagozatosokat, az óvodásokat és a speciális iskolák tanulóit nem kellene tesztelni. Ha a szülők több mint 30 százaléka elutasítja gyereke vagy maga tesztelését, az iskolának nem is kell megszerveznie a tesztelést.

Ahol 70 százalék alatti lesz a részvétel a tesztelésen, az az iskola karácsony előtt már nem nyit ki. Viszont ahol 70 százalék feletti lesz a részvétel a tesztelésen, ott majd azok a gyerekek is mehetnek iskolába, akiket nem teszteltek le. Az iskola a korábbi gyakorlatnak megfelelően működne: ha valamelyik osztályban fertőzött gyereket találnak, az egész osztály karanténba vonul.

Hol és mikor kellene tesztelni?

A tesztelést az iskolákban szerveznék, a költségeket az állam állná. Az oktatási minisztérium elképzelése szerint a tesztelő személyzetet a belügy-, az egészségügyi és a védelmi minisztériumok biztosítanák, az igazolásokat, az antigén teszteket és a fertőtlenítést a védelmi minisztérium adná.

Az eredeti tervek szerint az első tesztelést a hétvégén, december 4. és 6. között tartanák, ha sikerül megvalósítani, akkor a gyerekek 8-án mehetnének iskolába. Az iskolák azonban elfogadnának PCR teszteket, és máshol, a mobil tesztelőpontokon elvégzett teszteket is, ha azokat december 2-6. között végezték el.

A második forduló január 7-9. között lenne, a tanítás így csak január 11-én kezdődne.

Miért lesz önkéntes a tesztelés, és miért nem kell mindenkinek teszt?

A minisztérium az önkéntességgel akarja biztosítani, hogy ne sérüljön a gyerekeknek a tanuláshoz való alkotmányos joga. A jogszabályok azt is kimondják, hogy az iskolalátogatás kötelező. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem lehet olyan szabályokat hozni, amelyek korlátoznák az oktatáshoz való hozzáférést. A teszt megkövetelését ugyanis úgy lehet értelmezni, mint az oktatáshoz való jog korlátozását, és egyben egyes tanulók diszkriminációját. Az iskolák újranyitását indokolja, hogy a távoktatás hátrányos a gyerekekeknek, és a szülők számára is nagy teher, mind anyagilag, mind pedig a leterheltség miatt.

- lpj, Dennik N -