Gröhling: Mindent megteszünk azért, hogy a múltról az igazat tanítsák

2020. szeptember 10. - 16:26 | Belföld

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a múltról igazat mondjunk, és igazat tanítsunk. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter jelentette ki csütörtökön Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Zsidó Kultúra Múzeumában, a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak szerdai emléknapja alkalmából.

Gröhling: Mindent megteszünk azért, hogy a múltról az igazat tanítsák
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Erről Pavol Mešťan, a Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója tájékoztatta a TASR-t.

A múzeum állandó kiállításának megtekintése után a tárcavezető azt közölte, hogy a holokauszt a legtragikusabb 20. századi esemény a szlovák történelemben, amelyet egyeseknek máig nem sikerült feldogozniuk. Ezenkívül nagyra értékelte a múzeum tevékenységét az antiszemitizmus, a xenofóbia és a rasszizmus elleni harc területén, valamint az oktatási intézményeknek nyújtott ezzel kapcsolatos segítségét is kiemelte.

„Nagyon fontos, hogy emlékezzünk a múltunkra. Nehéz megemésztenem, hogy még a történelmünknek ezt az egyik legtragikusabb szakaszát is van, aki képes megkérdőjelezni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a történelemről igazságosan beszéljünk és azt igazságosan tanítsuk”

– közölte a miniszter.

Ezzel kapcsolatban Gröhling kiemelte a Szeredi Holokausztmúzeum állandó kiállítását is, amely szerinte a múlt ismertetésén keresztül rendkívül fontos szerepet tölt be a toleranciára és emberiességre való nevelésben.

Szeptember 9-én van 79 éve, hogy az Első Szlovák Köztársaság (1939-1945) kormánya kiadta a 198/1941-es számú rendeletet a zsidók jogállásáról – az ún. Zsidó kódexet. Ezért épp szeptember 9-e vált nálunk a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak emléknapjává.

TASR