Gröhling szerint pénz kell ahhoz, hogy a diákoknak ne kelljen távúton tanulniuk

2022. szeptember 5. - 09:54 | Belföld

Invesztálni kell abba, hogy a gyerekek ne távúton tanuljanak, mint a járványidőszakban – jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter, aki hétfőn részt vett a malacky-i Dr. Jozef Dérer Alapiskola 2022/23-as tanévnyitóján. Emellett rámutatott az energiaárak emelkedésére, amely az iskolákat is sújtja.

Gröhling szerint pénz kell ahhoz, hogy a diákoknak ne kelljen távúton tanulniuk
Fotó: TASR

„Érkeztek javaslatok, hogy januárban ne járjanak iskolába a gyerekek, hanem távúton tanuljanak. Viszont, ha az elmúlt időszakban ilyen sokáig távúton hagytuk a gyerekeket, akkor most abba kellene invesztálni, hogy ez ne történjen meg” – jelentette ki Gröhling, majd hozzátette, hogy ebből a célból többször is megszólították a pénzügyminisztériumot, de törekvéseik egyelőre sikertelenek maradtak. Elmondása szerint legutóbb augusztusban kértek több mint 50 millió eurót erre a célra.

Az új tanévben az iskolák úgy működnek majd, mint a járványidőszak előtt. A diákoknak nem kell kötelezően szájmaszkot viselni, az izoláció pedig csak a pozitívan tesztelt személyekre vonatkozik majd. Súlyosbodó járványhelyzet esetén az iskola igazgatója öt napra osztályokat zárathat be, vagy járványszünetet hirdethet ki.

„Úgy működünk majd, mint az átlagos életben, jelenleg nincs érvényben a Közegészségügyi Hivatal semmilyen határozata, így utazhatunk, aktivitásokon vehetünk részt, nem lesznek csoportokra osztások, a tanítás a normális módon zajlik majd” – mondta az oktatásügyi miniszter. Mint mondja, minden diák, aki kérte, öntesztet kapott. „Feltételezésem szerint a Covid-19-re átlagos megbetegedésként tekintünk majd” – tette hozzá.

Gröhling hétfőn várhatóan lemond miniszteri posztjáról, szerinte utódjának számos kihívással kell majd szembenéznie. „A legjelentősebb talán az lesz, hogy sikerrel vegye a megújulási tervet” – mondta.

Az idei tanévben több mint 704 ezer diák jár majd iskolába Szlovákiában, közülük 60 280-an elsősként ülnek be a padokba.


TASR/para