Gusztustalan stílusban poénkodott Kuciakról Kočner és Zsuzsová

2019. augusztus 14. - 12:58 | Belföld

A Denník N közölt részleteket azokból az üzenetváltásokból, amelyek Marian Kočner és Alena Zsuzsová között zajlottak le a Threema nevű applikációban. A mobilból, melyhez a Kuciak-gyilkosság ügyében nyomozó rendőrök jutottak hozzá Peter Tóth vallomása révén.

Gusztustalan stílusban poénkodott Kuciakról Kočner és Zsuzsová
Marian Kočner (Archív felvétel)

A lap összefoglalója szerint Kočner a beszélgetéseik során úgy lép fel, mint egyfajta tehetős "főnök", akinek mindenhova elér a keze, és a markában tart politikusokat, rendőröket, ügyészeket. Zsuzsová pedig mint egy neki alárendelt személy, aki csodálja őt.

A beszélgetések átiratából kiderül, hogy a legfontosabb ügyeket nem telefonon vagy online, hanem személyesen beszélték meg egymással - leggyakrabban a bacsfai golfpályánál. Előfordult, hogy Zsuzsová utalgatni kezdett valamire, de Kočner lehurrogta.

Kočner a családjával élt, Zsuzsová pedig a lányával, de beszélgetéseik során mindig üdvözölték egymást reggel, és elköszöntek a másiktól este. Mindig tudták, ha a másik épp kirándul valahol, sőt, jelezték a másiknak, hogy megérkeztek oda. Kočner morgott, ha a nő nem válaszolt neki, a nő pedig függött a férfi által rendszeresen neki küldött pénztől.

A konverzációjukból kiderül az is, hogy minden szóra odafigyeltek, de Kuciak is rendszeresen téma volt. A nő folyamatosan biztosította Kočnert, hogy nem gyanúsítják, és fel volt háborodva azon, amikor arról írt a sajtó, hogy Kočner megfenyegette Kuciakot, merthogy nincsen joguk az újságíróknak róla írnia, de még csak hozzájutni sem a beszélgetései átiratához.

A Kuciak-gyilkosság után egymást heccelték azzal, hogy milyen verziók jönnek elő. Vélhetően napokkal a gyilkosság után megegyeztek róla, hogy egyfajta független kívülálló szerepét öltik magukra.

"Minden egyes pillanatban újabb meglepi. Ehhez képest a rólad szóló cikkek olyanok, mint a mákszem" - írta Zsuzsová Kočnernak, miután kijött Kuciak utolsó cikke az olasz maffia szlovákiai embereinek a Fico-kormánynak az összefonódásairól, majd néhány üzenetváltás után Zsuzsová azt is megírta: "kíváncsi vagyok, hogy fogják Olaszországban keresni a gyilkost".

Később megint szóba kerülnek a teóriák, Kočner pedig azt írja: "kíváncsi vagyok, mivel állnak még elő. Hogy ki áll emögött. Lassan már nem marad más, csak Soros :)"

Zsuzsová aztán összefoglalja, ami rendelkezésre áll, és arra jut, hogy nem lehetett más, csak egy ismerős, merthogy beengedték, és még talán kávéztak is együtt.

Megvitatják a haláluk időpontját is, ami csak később derült ki, ugyanis holttestüket napok elteltével találták meg. Zlatica Kušnírová, Martina édesanyja akkoriban azt mondta, hogy bizonyára szerdán este nyolc után történt, mert azután Martina már nem válaszolt neki. Kočner erre azt írta Zsuzsovának:

"Csak arról feledkezett meg, hogy 21.30-tól akár dughattak is. Az utolsó szuri :) Fuj, de gusztustalan vagyok..."

Miután elkezdődtek a tüntetések Pozsonyban, Kočner azt írta Kuciakról, hogy "Avassák szentté!"

"Az újságírók patrónusa" - válaszolt Zsuzsová.

"Aztaku***, ez jó ötlet. Megalapítom a Szent Ján Kuciak, Az Újságírók Patrónusa Alapítványt. Ki lenne jobb patrónus, mint az, akiben benne a patron?! Fuj, de gusztustalan vagyok, befogtam a pofám."

Zsuzsová egy későbbi alkalommal megkérdezi Kočnert, tudja-e, mi számára a nevetséges.

"Én nem tudom, ki csinált itt p***át az egész országból, állított mindent a feje tetejére és csinált mindenkiből ostoba birkát, de valamilyen érmet érdemelne, mert ez még Mečiarnak sem sikerült. Nekem komplett úgy tűnik, mintha álmodnék vagy egy moziban ülnék és nézném a nemzeti tragikomédiát" - írta a nő, mire Kočnertől néhány szmajli lett a reakció...

(via Denník N)