Gútán mostantól a trágyáról fognak beszélni a dánok miatt

2019. augusztus 2. - 12:19 | Régió

5,5 millió eurót akar Gúta mellett invesztálni egy dániai mezőgazdasági cég. Egy sertésfarmot üzemeltetnének, ezért a hígtrágya témakör nem kerülhető meg.

Gútán mostantól a trágyáról fognak beszélni a dánok miatt
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Dan Slovakia Agrar, a. s., (DSA) nagy kapacitású istállókat építene, valamint olyan technológiát létesítene a Vág-parti településen, ami óvná a környezetet és a minimumra csökkentené a környékre gyakorolt hatásokat.

A tervezett beruházás Gúta Stagnócának nevezett részében jönne létre, ahol korábban már állt egy kisebb mezőgazdasági telep. Most az elképzelések szerint 14 óriásistállót húznának fel, ahol 16 ezer disznót tartanának. Mindez még nem szentírás, a hatóságok még környezetvédelmi szempontból vizsgálják a kérdést.

Ha minden a dánok tervei szerint alakul, akkor a munkálatokat 2021-ben kezdenék meg, ami 14 hónapot venne igénybe, azaz a létesítmény üzemeltetése 2023-ban kezdődne el. A DSA vezetője, Mogens Hansen elmondta, olyan technológiát használnának, ami egyrészt növelné az állatok komfortját, a másik oldalon pedig minimalizálnák a környezeti hatásokat, különös tekintettel a közeli lakott területekre.

Állítólag - és most jön a lényeg - megkülönböztetett figyelemet szentelnének a hígtrágya raktározásának és feldolgozásának, mert a lakosságot leginkább ez a kérdés aggasztja. Hansen erről külön elmondta, bűzmentesítő technológiát vetnek be annál a munkaszakasznál, amikor a trágyát beleengedik a földbe. Ennek köszönhetően a hígtrágya nem érintkezik a levegővel, ezért kellemetlen bűzt sem áraszt.

A DSA a legnagyobb sertéstenyésztő vállalat Szlovákiában, 200 személyt foglalkoztat és eddig összesen 100 millió eurót ruházott be az országban.

(polnoinfo.sk/TASR)