Gyakorlatot tartanak a pozsonyi repülőtéren a koronavírus veszélye miatt

2020. január 27. - 21:23 | Régió

Gyakorlatot tartanak a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtéren a koronavírussal kapcsolatos esetleges közegészségügyi veszélyek miatt - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Veronika Ševčíková, a repülőtér szóvivője. Hozzátette, az utasokat érintő intézkedéseket egyelőre nem vezettek be.

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök számos intézkedés bevezetéséről tett bejelentést a válságstáb hétfői ülése után, az egészségügyi minisztériumban. Egyebek mellett közölte, felkéri a közlekedési minisztériumot, tartson gyakorlatot a pozsonyi repülőtéren. Ševčíková azt mondta, a gyakorlat időpontját egyelőre nem tűzték ki. Hozzátette, három hónappal ezelőtt azt gyakorolták, mi a teendő, ha ismeretlen vegyi anyagot találnak egy repülőgép fedélzetén.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az utasokat egyelőre nem érintik a koronavírussal kapcsolatos intézkedések, melyeket a tiszti főorvos a közlekedésügyi minisztériummal közösen rendelt el.

„A pozsonyi repülőtér épületében és weboldalán információkat tesznek közzé a koronavírus-fertőzés megelőzéséről” - tette hozzá Ševčíková. A szóvivő hozzátette, egyelőre nem rendelték el az utasok testhőmérsékletének ellenőrzését.

A pozsonyi repülőtéren pontos útmutató és vészhelyzeti terv van érvényben a közegészségügy veszélyek gyanújának esetére. „Ha a Pozsonyban érkező repülőgépek személyzete egészségügyi vészhelyzetről tesz jelentést a toronynak, érvénybe lép az ilyen esetekre előírt biztonsági protokoll" - mondta. A repülőtéren elkülönítő helyiség és egy, a válsághelyzetekre kijelölt terület is van a repülőgépek számára.

Peter Pellegrini hétfőn azt mondta, számos megelőző intézkedést vezetnek be a koronavírus terjedése miatt. Ellenőrizni fogják a repülőtereket, két határátkelőt és a kórházakat. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy a pozsonyi repülőtérre érkező utasokat is ellenőrizni fogják. Azt mondta, Szlovákiában nincs koronavírus-fertőzés, de ezt még laboratóriumi vizsgálatokkal kell alátámasztani.


TASR