„Gyakoroljuk a felebaráti szeretetet!”

2020. április 9. - 17:09 | Kultúra

Dr. Ravasz Hajnalka 2003-tól él Svájcban, 2014-től Zürichben szolgálja református egyházát és gyülekezetét. A dióspatonyi származású lelkipásztor megkeresésünkre elmondta: eleinte hitetlenkedő csodálkozással követte a pandémiával összefüggő fejleményeket, később megdöbbenve vette tudomásul, hogy a járvány „begyűrűzik” a mindennapjainkba.

„Gyakoroljuk a felebaráti szeretetet!”
Archív felvétel

Így folytatta: „A svájci államszövetség március 16-án hirdette ki a szükségállapotot, ami – egyebek mellett – az iskolák bezárásával, a közszolgáltatások szünetelésével, s az ötnél több személy gyülekezésének tilalmával jár. Istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat nem tarthatunk, a lelkipásztoroknak egyik napról a másikra kellett felvenniük a kapcsolatot a gyülekezeti tagokkal, és megnyugtatni őket, hogy a járvány ellenére is »itt« vagyunk és mindenben támogatjuk őket. Az alkalmakat, amiket tudtunk, átszerveztünk online-módusra. Ez azt jelenti, hogy a vasárnapi istentiszteleteinket a helyi tévéadó, a televista.ch sugározza, a nagyheti esti áhitatokat a honlapunkon lehet követni, bibliaórára pedig egy virtuális teremben találkozunk az érdeklődőkkel. A legnagyobb »kihívást« ebben a helyzetben a temetések jelentik, hogy a 2 m távolság megtartásával tiszteletteljes búcsút vehessünk szeretett egyháztagjainktól.

A közelgő ünnepek kapcsán az otthoniaknak és mindenkinek, aki olvassa ezt a szöveget, azt üzenem, hogy vegyük komolyan a veszélyt, tartsuk magunkat az óvintézkedésekhez, így gyakoroljuk a felebaráti szeretetet és szolidaritást. A rendkívüli állapot ellenére a húsvéti reménységet úgy éljük át, hogy Isten szeretetétől senki és semmi nem választhat el minket – sem betegség, sem vészhelyzet, mert ez a szeretet a legnagyobb ellenséget, a halált is legyőzte.”

(LV)