Gyakran a vámosok is meglepődtek, mi mindent akartak hazahozni a turisták nyáron (FOTÓK)

2023. szeptember 28. - 13:35 | Belföld

Szép "kis" gyűjtemény lett a lefoglalt árucikkekből.

Gyakran a vámosok is meglepődtek, mi mindent akartak hazahozni a turisták nyáron (FOTÓK)
Fotók: Pénzügyi Hatóság (További képekért kattints a fotóra!)

A pozsonyi M.R. Štefánik repülőtéren a nyár folyamán csaknem 45 ezer különböző márkájú cigarettát foglaltak le a vámosok, amelyeket Törökországból és Egyiptomból akartak hazahozni a nyaralók.

Emellett hozzávetőlegesen 40 kilogrammnyi hús- és tejterméket, illetve be nem jelentett készpénzt is találtak a hazatérő turistáknál – közölte Drahomíra Adamčíková, a pozsonyi vámhivatal szóvivője.

"Voltak, akik megfeledkeztek azokról a szabályokról, amelyek különösen az EU-n kívüli országokból történő árubehozatalra érvényesek" - mutat rá a vámhivatal.

Nagy-Britanniából és Macedóniából származó hús- és tejtermékeket is lefoglaltak. Júliusban például egy 36 éves szlovákiai, Žehra községben élő nő 18,75 kilogramm húst és 1,5 kilogramm tejterméket akart hazahozni Londonból.

Az ilyen nem kereskedelmi cikkekre azonban az EU területére való behozatalkor tilalmak és korlátozások vonatkoznak, ezért a vámosok lefoglalták azokat.

A törökországi Dalamanból induló járat utasainak ellenőrzése során szabálysértést állapítottak meg egy 33 éves ukrán nőnél. A kézipoggyászában 11 650 dollár és 770 euró készpénzt találtak. A törvény szerint viszont minden természetes személynek be kell jelentenie, ha 10 ezer eurónál nagyobb értékben szállít készpénzt. Mivel ezt az ellenőrzött nő nem teljesítette, 100 eurós bírságot kapott.


(FS)