Gyanús arcok lehetnek a külföldön választók, a smeresek tartanak a pozsonyiaktól

2020. február 10. - 13:42 | Belföld

A smeres belügyminiszter, Denisa Saková semmi rosszat nem állított azzal, amikor a külföldről szavazó szlovák állampolgárokról beszélt - így látja felettese, Peter Pellegrini kormányfő. Az ellenzéki SaS meg úgy, hogy legfőbb ideje összehívni a parlament védelmi bizottságát, ahol Robert Kaliňák hivatali utódja elmagyarázhatná azt a felvételt, ami kissé borzolja a kedélyeket.

Gyanús arcok lehetnek a külföldön választók, a smeresek tartanak a pozsonyiaktól
Fotó: Cséfalvay Á. András

A hétvégén szivárgott ki egy megcsonkított hangfelvétel, amin Saková szájából elhangzik az, hogy "a soronkövetkező választások azért is lesznek különlegesebbek, mert vagy 60 ezer külföldön élő személy érdeklődik a választások iránt, akik postai úton szeretnének szavazni. Tényleg kérem önöket, ne engedjük meg ezeknek a külföldön élő embereknek..." A mondat utolsó része hiányzik a felvételről, de így is elég érdekesnek tűnik ez a gondolat. Erre mondja azt Pellegrini, hogy nincs itt semmi látnivaló, a belügyér csupán motiválta az embereket a szavazáson való részvételre. Saková a helyzetre reagálva elmondta, hogy a külföldről szavazók többségét az ellenzéki pártok mobilizálták, ő pedig, a Smer párt jelöltjeként szeretné a régiókban élő saját választóit mobilizálni, hogy ne csupán Pozsony döntsön Szlovákia sorsáról.

Az ellenzéki SaS szerint azt fontolja, ez a közjáték elég ok arra, hogy összehívják a parlament védelmi bizottságának ülését, ahol meghallgatnák a belügyminiszter álláspontját.

Richard Sulíkékhoz hasonlóan Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke is magyarázatot vár Sakovától erre a szerencsétlennek tűnő megjegyzésére.

FRISSÍTÉS: Időközben a kamerák elé áll a belügyminiszter és elmondta, pontosan hogyan hangzik a kiszivárgott felvételen csak félig hallható mondat a külföldön élő szlovákiai szavazókkal kapcsolatban. "A soronkövetkező választások azért is lesznek különlegesebbek, mert vagy 60 ezer külföldön élő személy érdeklődik a választások iránt, akik postai úton szeretnének szavazni. Tényleg kérem önöket, ne engedjük meg ezeknek az életvitelszerűen külföldön élő embereknek, akik csak a sajtóból tájékozódnak a hazai helyzetről, hogy a fővárosi választókkal karöltve eldöntsék a parlamenti választások eredményét."

(tasr/para)

Címkék: Denisa Saková