Gyanús léggömb kering az Egyesült Államok fölött, több amerikai politikus Kínára mutat

2023. február 3. - 07:49 | Külföld

Magasan repülő megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme a Pentagon csütörtöki bejelentése szerint, a léggömböt több magas rangú politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a Szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke kínai kémléggömbnek minősítette.

Gyanús léggömb kering az Egyesült Államok fölött, több amerikai politikus Kínára mutat
Fotó: Twitter/screenshot

"A kínai kémléggömb az Egyesült Államok felett aggasztó, de korántsem meglepő" - szögezte le Twitteren Rubio, kiemelve, hogy Pekingnek az Egyesült Államokra irányuló kémtevékenysége "az utóbbi öt évben drámaian nőtt és vakmerőbbé vált".

A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre - jelentette ki Patryck Ryder, a Pentagon szóvivője.

Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót és leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson "érzékeny információkhoz".

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke máris azt vetette Peking szemére, hogy "arcátlanul semmibe veszi az amerikai szuverenitást", kiemelve, hogy Kína "destabilizáló lépéseit" nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A hírt nem sokkal William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának egy washingtoni egyetemen tartott előadása után jelentették be. Az előadáson Burns közölte: Kína jelenti jelenleg az Egyesült Államok geopolitikai kihívását.

A megfigyelő léggömb észlelése után a légvédelem a többi között F-22-es vadászrepülőgépeket is mozgósított, a hadsereg azonban eltanácsolt a lelövésétől attól félve, hogy a széthulló eszközből a földre zuhanó roncsok sérüléseket és károkat okoznának - tette hozzá a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.

A ballont a légtérbe lépés óta katonai repülőgépek kísérik, a bejelentés idején Montana állam fölött repült, az állam repülőterén szerdán néhány órára légi tilalmat rendeltek el.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: