Gyanúsan sok olasz termék köt ki Törökországban - Oroszországnak passzolják át a feltételezések szerint

2022. augusztus 1. - 16:18 | Külföld

Mióta kitört a háború és az EU életbe léptette a szankciókat Oroszországgal szemben, azóta az elemzők árgus szemekkel figyelik Törökország mozgását, aki a feltételezések szerint nyugati termékeket értékesít Oroszországban, megkerülve Európa büntetőpolitikáját az országgal szemben. 

Gyanúsan sok olasz termék köt ki Törökországban - Oroszországnak passzolják át a feltételezések szerint
Fotó: Pixabay/illusztráció

A jelek szerint erre legsikeresebben az olasz-török-orosz tengelyen kerül sor. Bár csak feltételezések vannak, azonban a számok nagyon is érdekesek:

A statisztika szerint júniusban a Törökországba irányuló olasz export 87 százalékkal nőtt 2021 júniusához képest, és elérte az 1,4 milliárd eurót. Korábban havonta szinte sosem volt ez az összeg egymilliárd euró fölött, idén februárhoz képest például 500 millió euró a növekmény. Ez a gyarapodás annál is inkább meglepő, mert a szóban forgó egy év alatt a török líra majdnem 50 százalékkal értékelődött le az euróval szemben, ami alaposan megdrágította az importot a török gazdasági szereplők számára - írja a G7.hu.

Közben pedig napról-napra növekszik a török export Oroszországba. A háború kitöréséhez viszonyítva 68 százalékkal, tavalyhoz képest 47 százalékkal növekedett meg a török export a háborút viselő országban.

És bár érdekesek ezek a számok, csak feltételezések vannak továbbra is. Továbbá azt sem lehet tudni, hogy erről tudnak-e az olasz cégek vagy csak felelőtlenül adják tovább a termékeiket Törökországba, nem törődve azzal, hogy ezután mi lesz a sorsa ezeknek az árúcikkeknek.


(G7.hu)