Gyanúsított volt Basternák László meggyilkolása ügyében, most városi rendőr Somorján

2022. december 8. - 10:52 | Régió

Basternák László ógyallai polgármestert 2010 őszén lőtték le a saját háza előtt. Egy évvel később a gyilkosság végrehajtásával gyanúsított Kaluz Istvánt 25 évre, míg a megrendeléssel és közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát, Roman Ostružlíkot és Vladimír Mosnárt egy évvel ezelőtt 21 évre ítélték. Az ügynek Zsuzsováékkal együtt azonban volt egy negyedik gyanúsítottja is, Végh Ladislav, őt azonban később tanúként kezelték. Az ellene folyó büntetőeljárást felfüggesztették, de nem zárták le - erről írt bejegyzésében Júlia Mikolášiková oknyomozó blogger, aki arra volt kíváncsi, mi történt a Végh elleni nyomozással. Végh ugyanis pillanatnyilag városi rendőrként dolgozik Somorján.

Gyanúsított volt Basternák László meggyilkolása ügyében, most városi rendőr Somorján
Végh Ladislav (Forrás: Samorin.sk / Somorjai Városi Rendőrség

Az ügyben a Speciális Ügyészség és a rendőrség sem nyilatkozott, ami azért érdekes, mivel egy 2010-ben történt gyilkosságról van szó, melynek elkövetőjét és megrendelőit is már jogerősen elítélték.

A blogger leírta, hogy az ügyet a NAKA tisztje, Martin Pučko vizsgálta, Véghet viszont a meggyanúsítása után szinte azonnal külön eljárás alá vonta. Végh ezután beismerő vallomást tett, a többiek eljárásában pedig később tanúként hallgatták meg és az ellene folyó eljárást felfüggesztették.

Végh Ladislav 2014-től dolgozik a somorjai városi rendőrségnél, tehát négy évvel azután kezdett, hogy megtörtént az ógyallai gyilkosság. A blogger elérte őt telefonon, de nem kívánt nyilatkozni. Somorján annak ellenére ügyelhet a rendre, hogy megalapozottan gyanúsították azzal, hogy valamilyen formában része volt egy gyilkosságban. Ezt be is ismerte, de nem a gyilkosság után azonnal, hanem mikor Kaluz vallomása alapján őrizetbe vették, és már forró volt a lába alatt a talaj. Kaluz viszont már nyolc éve börtönben volt, mikor vallomást tett. Végh tehát 2019-ig minden további nélkül szabadon mozgott és öt éve már városi rendőrként dolgozott, mikor utolérte a múlt.

Orosz Csaba somorjai polgármester Júlia Mikolášikovának azt mondta, tudomásuk volt róla, hogy őrizetben volt és elengedték, ugyanis erről tájékoztatta a városi rendőrség parancsnokát, Szabados Imrét. Szabados azt is elmondta, hogy mikor Végh belépett hozzájuk, bemutatta az erkölcsi bizonyítványát, melyen nem volt semmilyen bejegyzés.

Mikolášiková viszont kiderítette, hogy a büntetési jegyzékkel szemben a lejárt büntetések jegyzékében megtalálható, hogy 2002-ben Véghet elítélték garázdaságért és testi sértésért.

Szabados Imre beszámolt róla, hogy Végh elismerte, tanúként szerepel a gyilkossági ügyben, majd arra kérte, hogy ha előrelépés történik az ügyben, tájékoztassa.

Végh fegyvertartási engedélyét bevonták, városi rendőrként fegyver nélkül szolgál. Orosz Csaba és Szabados Imre is elégedett a munkájával, nem látnak rá okot, hogy elbocsássák.

Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Az ügyben Roman Ostružlíkot vádolták a gyilkosság megrendelésével, a Kuciak-gyilkosság óta hírhedt komáromi nőt, Alena Zsuzsovát közvetítéssel, Vladimír Mosnárt pedig azzal, hogy átvette a megrendelést, majd megbízta vele Kaluz Istvánt, akivel korábban együtt tevékenykedtek egy őrző-védő cégnél, amely a Sýkora-klánhoz kötődött. Végh Ladislav Mosnárt fuvarozhatta Ógyallán a gyilkosság idején. Ostružlík Basternák politikai ellenfele volt Ógyallán.

(blog.sme.sk/parameter)