A gyapotvirág kivonata hatékony lehet az Alzheimer-kór kezelésére

2016. január 4. - 15:05 | Tech

A gyapot virágának flavonoidjait felhasználó gyógyszert fejlesztettek ki az Alzheimer-kór kezelésére kínai orvosok, a szer egyelőre klinikai kísérleti fázisban van. A vegyületcsoportot először Szent-Györgyi Albert fedezte fel.

A gyapotvirág kivonata hatékony lehet az Alzheimer-kór kezelésére
-illusztráció-

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Hszincsiangi Fizikai Kutatóintézet tudósai olyan flavonoidokat fedeztek fel egy 2003-ban kezdődött kutatássorozatban, amelyek fejlesztik az állatok tanulási képességeit. A flavonoid a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, a gyapotvirág flavonoidjairól kiderült, hogy javítja a demenciában szenvedő és a természetes módon elöregedett egerek memóriáját. A kutatók 20 flavonoidvegyületet azonosítottak a gyapotvirág szirmaiban, az ezekből összeállított gyógyszer kis dózisban hasonló eredményt ér el.

A fehér és rózsaszín gyapotvirágok a gyapotszálak kifejlődése előtt nyílnak. Hszincsiang Kína fő gyapottermelő központja. Korábban a szirmokat eldobták, gyógyászati értékük felismerése óta azonban kilogrammonként 15 jüanért (660 forintért) bocsátják áruba a termelők.

A flavonoidok csoportját Szent-Györgyi Albert fedezte fel a C-vitamin utáni kutatása során. A P-vitamminnak elnevezett rutint először ő mutatta ki, a vegyület elősegíti a C-vitamin felhasználását.

MTI/hvg.hu

Címkék: Alzheimer-kór