Gyengül a pénzünk, hatheti mélypontra bágyadt az euró

2018. október 2. - 17:19 | Külföld

Hatheti mélypontra gyengült az euró kedden, miután az olaszországi kormánypártok egyik magas rangú parlamenti képviselője kijelentette, hogy az ország problémáinak többségét megoldaná, ha az euró helyett újra bevezetnék a nemzeti fizetőeszközt.

Gyengül a pénzünk, hatheti mélypontra bágyadt az euró

Az olasz kormány a vártnál háromszor nagyobb költségvetési célszámot határozott meg a következő három évre, kiélezve a feszültséget más euróövezeti vezetőkkel és csalódást okozva a befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várják el Rómától.

Claudio Borghi, az alsóház költségvetési bizottságának elnöke később aztán maga is visszakozott a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatától, Giuseppe Conte miniszterelnök és helyettese, Luigi Di Maio pedig pár óra múlva megismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy Rómának nem áll szándékában kilépni az euróövezetből. A Facebook oldalán tett bejegyzésben Conte leszögezte, hogy Olaszországnak az euró a fizetőeszköze, és ettől nem lehet visszalépni.

Napi mélypontján az eurót 1,1505 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami augusztus 21. óta a leggyengébb szint volt. Délután némileg korrigált az árfolyam, így fél ötkor 1,1536 dolláron, 0,36 százalékos mínuszban forgott a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyamában erős technikai támaszt jelent az 1,15-ös szint, ha ezt letöri, akkor 1,13-ig is lecsúszhat a dollárral szemben.

Az amerikai dollár már múlt hét szerda óta folyamatosan erősödik az euróhoz képest, ami főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) újabb kamatemelésének következménye. A Fed nyíltpiaci bizottsága jelezte, hogy decemberben még egyszer, jövőre pedig háromszor emelheti a kamatokat.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, 0,58 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ahogy a globális piacokon átsöpörtek az euróövezet miatti aggodalmak. Az ausztrál jegybank kedden a várakozásokkal összhangban rekordalacsony szinten, 1,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, és nem változtatott gazdasági előrejelzésén sem.

MTI