A gyerekek akkor is maradjanak otthon, ha családtagjuknál merül fel a Covid-gyanú

2021. szeptember 8. - 08:40 | Belföld

Ha a diáknál olyan új Covid-19 tünet jelenik meg, amely nem függ össze a gyermek ismert egészségi problémáival, akkor otthon kellene maradnia. Ezt a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakemberei tanácsolják az új, 2021/2022-es tanév első napjaival kapcsolatban.

A gyerekek akkor is maradjanak otthon, ha családtagjuknál merül fel a Covid-gyanú
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A gyermeknek abban az esetben is otthon kellene maradnia, ha valamelyik családtagnál felmerül a Covid-19 betegség gyanúja”

– hangsúlyozta Dagmar Kollárová epidemiológus, a Nagyszombati Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztályának vezetője.

A Covid-19 kapcsán a szülőknek főleg a tünetekre kell összpontosítaniuk, mint amilyen a testhőmérséklet emelkedése vagy a láz, a teli orr, a sűrűn kifolyó orrváladék, a köhögés, a torok-, fej- vagy hasfájás, az izomfájdalom, a nehéz légzés, a fáradtság, a hányinger vagy a hányás, hasmenés, étvágytalanság, esetleg a kötőhártya-gyulladás. A szakértők azt tanácsolják a szülőknek, hogy a tünetek jelentkezése után egyeztessenek a gyermekorvossal a továbbiakról. Fontos azonban, hogy először telefonon vegyék fel vele a kapcsolatot.

Az ÚVZ szerint a gyerekek viselkedése miatt (futkározás, kiabálás, éneklés, gyakori érintkezés) az iskola (ahol sokan tartózkodnak egy helyen) fokozottabb kockázatot jelent, ami a járvány második hulláma idején is beigazolódott az óvodákban és az iskolákban.

„Ha a gyermek olyan társaságban volt az iskolán kívül, amelynek tagjairól tudják, hogy egészségi nehézségeik vannak, ne küldjék a gyereket iskolába, és kérjenek tanácsot a gyermekorvostól” – ajánlotta Mária Štefkovičová, a tiszti főorvos járványügyi főtanácsadója.

Mivel a 12 éven aluli gyermekeket nem oltják a Covid-19 ellen, az ÚVZ azt feltételezi, hogy az iskolai közösségekben könnyebben felütheti fejét a járvány. A gyerekek a harmadik hullám idején összekötő szerepet is játszhatnak az iskola és a családjuk között, s így fennáll a lehetősége annak, hogy a családtagok a munkahelyükön is terjeszteni fogják a fertőzést. Ez a folyamat fordítva is lejátszódhat. „Ezért az intézkedések betartására kérünk mindenkit, a karantént is beleértve. Ellenkező esetben nem zárhatjuk ki, hogy a járványnak több gócpontja jön létre a gyermekek ezen korosztályán belül” – tette hozzá Račková.

(TASR)

Címkék: koronavírus, gyerekek