Gyerekek tízezreit fenyegeti éhhalál Etiópiában

2021. június 11. - 12:39 | Külföld

Több tízezer súlyosan alultáplált gyereket fenyeget éhhalál az észak-etiópiai Tigré tartományban - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pénteken.

A konfliktus sújtotta térségbe nem jutnak el az ENSZ segélyszállítmányai, emiatt mintegy 30 ezer gyerek éhezik, az ő életük komoly veszélyben van - közölte James Elder, az UNICEF szóvivője Genfben.

A világszervezet csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy Tigré tartományban mintegy 350 ezer embert fenyeget éhínség. Az ENSZ élesen elítélte, hogy a helyi fegyveres csoportok megakadályozzák az élelmiszersegélyek célba jutását. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a Tigré tartományt fenyegető humanitárius vészhelyzetre.

A tartományban november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve. A régió azóta nagyrészt el van szigetelve a külvilágtól.


(MTI)