Gyerekeknél is jelentkezhet súlyos lefolyással a koronavírus, mutatjuk, ebben az esetben mi a teendő

2021. december 2. - 11:09 | Belföld

A gyerekeket sem kerüli el a Covid-19: az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szerint szeptember 1. óta 56 949 tizenöt évnél fiatalabb gyerek PCR-tesztje lett pozitív, közülük pedig 37-en kerültek kórházba. Egy gyerekorvos elmondta, mi a teendő, ha megfertőződik gyermekünk.

Gyerekeknél is jelentkezhet súlyos lefolyással a koronavírus, mutatjuk, ebben az esetben mi a teendő
Fotó: Paraméter - illusztráció

Elena Prokopová gyermekorvos szerint egyáltalán nem igaz a szóbeszéd, miszerint a legkisebbeket nem veszélyezteti a Covid. Mint mondta, egy nagyon kiszámíthatatlan fertőzésről van szó, emiatt pedig nem lehet előre meghatározni, hogy melyik gyerek viseli majd jól és melyik nem. Peter Visolajský, a nyitrai kórház gyermekorvosa megerősítette, hogy a legtöbb koronavírusos gyereknél enyhe lefolyással jelentkezik a kór, és otthon felépülnek. Kezelésük úgy zajlik, mint más influenza-jellegű megbetegedésnél.

Mi a teendő, ha a gyerek megfertőződik?

Amennyiben egy gyereknek pozitív lett a koronavírustesztje, a szülőnek értesítenie kell az orvost, és vele egyeztetni a következő lépéseket. Légúti megbetegedést idéző tünetek esetén fontos, hogy a gyerek sokat feküdjön és igyon. Ha az étrendje változatos, Visolajský szerint nem szükséges vitamin-kiegészítők alkalmazása, ugyanis megesik, hogy a szülők túladagolják a gyerekeiket vitaminnal. Amennyiben a láz több napon át sem csillapodik, különféle kiütések keletkeznek a bőrön, vagy problémák jelentkeznek a légzés során, a szülőnek értesítenie kell a gyermekorvost, ő pedig eldönti, hogy szükséges-e a kórházi ellátás.

Visolajský is találkozott már olyan fertőzött gyerekekkel, akiket a fertőzés súlyos lefolyása miatt kórházban kellett tartani – ez leggyakrabban súlyos tüdőgyulladással jár. Az elmúlt hullámokban egy ilyen páciense sem volt az orvosnak, a harmadikban viszont már két egyévesnél fiatalabb is volt, aki légzési nehézségekkel küzdött.

A karanténnak a gyermekorvos vet véget, aki kiértékeli, hogy a páciens már egészséges-e. Az elkülönítés után a gyerek azonnal visszatérhet a közösségbe. Előfordulhat, hogy a vírus leküzdését követően legyengül a gyerek immunrendszere, a szabad levegőn töltött idő viszont jótékony hatással jár.

Visolajský szerint 4-6 héttel a vírus leküzdését követően lázat, kiütéseket és szemgyulladást eredményező szívizomgyulladás jelentkezhet a gyerekeknél, ezért a szülőknek körültekintőbbnek kell lenniük, és még jobban oda kell figyelniük gyermekükre. A Szlovákiai orvosok csupán elvétve találkoztak poszt-covid-szindrómával a gyerekeknél, Spiš térségében és Kassán viszont már feljegyeztek ilyen eseteket. Ezek a gyerekek első ránézésre betegnek látszanak, lázasak, a szemük gyulladt. Ez nem túl gyakori, általában 100 ezerből 1-2-nél fordul elő.

A megfertőződést leghatékonyabban az oltás beadásával lehet elkerülni, amit már ötéves kortól is jóváhagytak. Szlovákiában már egy ideje beolthatják azokat az 5 és 12 év közötti gyerekeket, akiknél magas szintű kockázattal jár a koronavírus-fertőzés. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy mikortól teszik lehetővé az oltást minden 5 éven felüli gyerek számára.


(tvnoviny.sk)