Gyerekkorunk ízei és minőségi háztáji termékek a Csilizközi Őstermelői Piacon

A háztáji termékek egyet jelentenek a minőséggel, a gyerekkorunk ízeivel és az otthon melegével. Az őstermelői piac Csilizköz hagyományos gasztronómiáját és értékeit igyekszik bemutatni. Számtalan termelő él a régióban, de állandó piacot alig találunk a környéken. Ezt a tényt ellensúlyozva, június 30-án, szombaton első alkalommal nyitja meg kapuit a csilizközi őstermelői piac Csiliznyáradon. A szervezők egyik fő célja, hogy hosszú távon, havi rendszerességgel teret biztosítson a Csilizközben a háztáji termékek iránt érdeklődő vásárlók és a hazai termelők közvetlen találkozására, s emellett állandó programokat szervezzen az odalátogató családoknak. A családi program részét képezi a kisállat-kiállítás, ahol a gyerekek legnagyobb örömére állatsimogatásra is lehetőség lesz.

Gyerekkorunk ízei és minőségi háztáji termékek a Csilizközi Őstermelői Piacon

Az elmúlt években az Európai Unió országaiban, így Szlovákiában is egyre növekvő fogyasztói igény mutatkozik a közvetlenül a termelőktől, vagy kizárólag egy közvetítő által értékesített élelmiszerek és házilag készített termékek iránt. A Csilizközi Őstermelői Piac ennél még többet nyújthat - hisz az egész kezdeményezés célja kiterjed a régiófejlesztés és a közösségformálás területeire, a hagyománykövetésre és a hagyományok őrzésére egyaránt.

A Csilizközi Őstermelői Piac remek lehetőséget kínál:

  • régiónk szélesebb körű megismertésére a környéken tartózkodó turistákkal és az itt élő lakossággal,
  • a régióban tevékenykedő cégeknek termékeik rendszeres bemutatására,
  • arra, hogy megismertesse és megszerettesse a falusi turizmust,
  • valamint meggyőzze a fiatalokat a házi készítésű termékek előnyeiről.
 

A piac nemcsak a fiatal őstermelőket, hanem az idősebb generációt is motiválja, hogy a hagyomány megőrzése érdekében árulják a régi receptekből készült termékeiket. A hazai friss termékeknek és a frissen szedett, házilag termesztett gyümölcsöknek és zöldségeknek – amelyeket a vásárlók kedvükre meg is kóstolhatnak – egyszerűen lehetetlen ellenállni.

A Csilizközi Őstermelői Piac meghatározó szlogenje, s egyben alapvető filozófiája: "minőségi hazai termék egyenesen a termelőtől".

A háztáji termékek a lehető legrövidebb úton jutnak el az előállítótól a fogyasztóig, ezáltal garantált a frissesség, a minőség és a változatosság.

Fontos továbbá, hogy a vevők közvetlenül a termelőtől juthatnak információhoz az egyes termékek eredetéről, előállításáról, állatjóléti kérdésekről, valamint az élelmiszerek felhasználásának módjairól. A termelők a piacon kizárólag meghívás által árusíthatják a portékáikat. Áruházi portékát ne keressen a kínálatban!

A kínálatból nem hiányozhatnak a hazai zöldségek és gyümölcsök, a hagyományos pékáruk (kenyér, kiflik, kemencés sütemények), a háztáji befőttek és savanyúságok, a saját készítésű termékek (bioliszt, méz, levestészta), a kézműves termékek (fajátékok, fazekak, kosarak, seprűk, horgolt és varrott kézműves termékek), a háztáji sütemények (rétes, lángos, pogácsa, lepény, mézeskalács), tojás és különféle háziállatok.

Az őstermelői piacon nem csupán ételeket és italokat találnak majd az odalátogatók. A csilizközi piacon a régiségkereskedők és a könyvgyűjtők ugyanúgy helyet kapnak majd, mint a kézművesek és a zöldségárusok. 

A piac június 30-án, szombaton reggel 8 órakor nyitja meg először a kaput Csiliznyáradon, a Platán Panzió előtt elterülő füves területen, a 434-es házszám alatt.

Az árusok délután 14 óráig szeretettel várják az érdeklődőket.

(PR-cikk)