Gyerekrablási ügyben büntették meg az Orbán-kormányt!

Egy édesanya, Tóth Edina az Európai Emberjogi Bíróságig elment az igazáért. Ott pedig kártérítést ítéltek meg neki.

Gyerekrablási ügyben büntették meg az Orbán-kormányt!
Fotó: Blikk

"Kártérítés fizetésére kötelezte első fokon a magyar kormányt kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar nő számára, akinek férje elrabolta kétéves fiukat, és mintegy 10 évig ismeretlen helyen tartotta" - tudta meg a Blikk kedden.

A portál szerint a bíróság határozat azt tartalmazza, hogy Magyarországnak 12,5 ezer euró (mintegy 3,8 millió forint) kártérítést és 3800 euró (mintegy 1,1 millió forint) perköltséget kell fizetnie Tóth Edinának. A bíróság indoklása szerint a magyar hatóságok megsértették a családi élethez fűződő jogát, mert nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy visszakaphassa a fiát, akinek felügyeletét őrá bízta a bíróság.

A házaspár Amerikában élt, de kint tönkrement a házasságuk. Emiatt jöttek haza, de alighogy elkezdődött a válóper, az asszony férje, Horváth-Bors Ottó 2004-ben elszökött a gyermekükkel, aki akkor mindössze kétéves volt. A per végül a távollétében zajlott le, Ádámot az édesanyjának ítélte a bíróság, csakhogy a férj ekkor már ismeretlen helyen volt.

A gyermek csak 2014-ben került elő, mikor elfogták a férjet, így gyakorlatilag az anyja nélkül nőtt fel, és idegenként tekintett rá, mikor visszakerült hozzá.

(Blikk)