„A gyilkolás nincs benne a Koránban” – doktor Ali, a Dunaszerdahelyen dolgozó sebész a menekültekről és a terrorizmusról

2018. szeptember 21. - 12:18 | Régió

A Családi Könyvklub ezúttal nem író-olvasó találkozóval vagy könyvbemutatóval készült, hanem egy rendhagyó beszélgetőestet tartott szerdán este, amelynek a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ adott otthont.

„A gyilkolás nincs benne a Koránban” – doktor Ali, a Dunaszerdahelyen dolgozó sebész a menekültekről és a terrorizmusról
Fotók: Paraméter

A beszélgetőest napjaink egyik leggyakrabban ragozott témáját, a menekültválságot, a szíriai helyzetet és a hozzá fűződő szálakat vázolta fel.

A témát egy olyan ember járta körül, aki bizonyos mértékben érintettnek mondhatja magát. A Szíria fővárosából, Damaszkuszból származó Dr. Talal Ali 2012 óta él Szlovákiában és dolgozik sebészként a dunaszerdahelyi kórházban. Elmondása szerint édesapjától ötévesen sztetoszkópot kapott, így később nem is volt kérdés, hogy milyen pályára szeretne lépni. Négy nővére van, akik ugyancsak az egészségügyben dolgoznak.

A világ több országát is bejárta, az arab mellett beszél többek közt angolul, németül, oroszul, franciául és szlovákul is. Elmondása szerint furcsa volt számára, hogy amikor eljött Dunaszerdahelyre – bár Szlovákiában volt – mindenütt magyarokkal találkozott.

Ali azért is tartotta fontosnak, hogy az arab világról beszéljen, mert vannak olyan dolgok ezzel kapcsolatban, amelyeket nem lehet megtalálni az interneten, hanem személyesen kell megélni vagy elmesélni. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi tévhit és hazugság terjed a világhálón a menekültekről.

A doktor úr elmondta, hogy egyes arab országok az olajnak és a földgáznak köszönhetően a világ leggazdagabb államai közé tartoznak, viszont vannak olyan országok is, ahol akkora a szegénység, hogy még a hajléktalan is gazdagabb az ott élő embereknél. Ők főként az egyes országokban dúló forradalmi helyzetek áldozatai.

Az Iszlám Állam terrorszervezetet illetően elmondta, hogy ezt a csoportot olyan szélsőséges emberek alkotják, akik kihasználták a Szíriában lévő háborús helyzetet.

„Gyilkolnak, bombamerényleteket követnek el, tönkreteszik a turizmust, félelmet keltenek. Ez nincs benne a Koránban“

– hangsúlyozta Ali, majd hozzátette: az emberek az Iszlám Állam cselekedetei által alkotnak téves képet a muszlim vallásról – globálisan. Ők csupán a társadalom nagyon kevés hányadát képezik, mégis velük azonosítják az egész nemzetet.

A háború miatt az elmúlt időszakban 5-7 millió ember menekült el Szíriából. Ali elmondása szerint azért jönnek Európába, mert az ottani országok már képtelenek őket befogadni a gazdasági helyzetük miatt. Európában viszont megkapják azt a nemzetközi segítséget, amelyre szükségük van. Azt azonban ellenzi, hogy olyan országokból is érkeznek emberek, amelyekben semmi sem készteti őket a menekülésre. Mint hangsúlyozta,

fontos különbséget tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között, és nem szabad őket azonosítani.

Az interneten számos pletyka, tévhit kering a menekültekről, például a képességeikről. Ali cáfolta, hogy semmihez sem értenének – elmondása szerint a szíriai menekültek megközelítőleg a 80 százaléka tanult ember. A kérdésre, hogy miért főként férfiak vannak a menekültek közt, elmondta, hogy erre két variáció létezik: az egyik, hogy a nők és a gyerekek nincsenek felkészülve a hosszú útra; a másik pedig az, hogy a férfit előreküldik, ő pedig kérelmezi, hogy családja is utána mehessen, biztonságos körülmények között.

Gyakran jelennek meg olyan szóbeszédek is, miszerint a menekültek képtelenek beilleszkedni az új közegbe. Ali szerint az integrálás egy hosszú folyamat, amely nem egyik pillanatról a másikra történik, és sok tanulást, tapasztalatszerzést igényel. Ezt saját példával szemléltette: amikor elment Kanadába, hiába volt meg az orvosi diplomája, nem praktizálhatott, mivel nem volt tapasztalata az ottani életben. Éppen ezért egy benzinkúton volt kénytelen dolgozni, hogy elfogadják a kérelmét.

Továbbá szót ejtett arról is, hogy napjainkban, ha egy menekült megerőszakol egy európai nőt, abból azonnal óriási hír kerekedik, de az már kevésbé megrázónak bizonyul, ha az elkövető egy helyi ember. Pedig az utóbbi eset jóval gyakoribb.

Ali elmondása szerint ő maga még nem találkozott a származására irányuló negatív megkülönböztetéssel sem Dunaszerdahelyen, sem Szlovákia más részén.

Arra a kérdésre, hogy visszamenne-e Szíriába a családjához, azt felelte, hogy otthon mindig sokkal jobb, de ennyi idősen már képtelen lenne új életet kezdeni, hiszen nemcsak magára, hanem a családjára és két gyermekére is gondolnia kell.


(tt)