A gyilkosság után hazament a pozsonyi lövöldöző, szülei mégsem hívták a rendőröket. Sorozatgyilkosok voltak a példaképei

2022. október 13. - 16:24 | Régió

Juraj K., a szerdai pozsonyi lövöldözés elkövetője ugyan kiemelkedő képességű tanuló volt, a barátkozással viszont már gondjai akadtak. Iskolája csak a történtek után szerzett tudomást szélsőséges nézeteiről, valamint arról, hogy olyan tömeggyilkosokat tartott példaképének, mint Breivik vagy Eichmann.

A gyilkosság után hazament a pozsonyi lövöldöző, szülei mégsem hívták a rendőröket. Sorozatgyilkosok voltak a példaképei
Forrás: Twitter

A DenníkN szerint a lövöldözést követően Juraj hazament szüleihez, hogy fegyvert cseréljen. Állítólag konfliktusa volt velük, és egy búcsúlevelet is hagyott nekik. Ezt követően elment otthonról édesapja fegyverével, a szülők viszont nem értesítették a rendőrséget.

A fiú vélhetően egész éjszaka a Kramáre környékén, valamint a közeli fás parkban bujdosott. Nem sokkal éjfél előtt a Twitteren és a 4chan nevű oldalon közzétette kiáltványát, valamint fotókat osztott meg magáról. Bejegyzéseiben azt írta, hogy nem sajnálja a meggyilkolt személyeket, csupán családja miatt érez sajnálatot. A 4chanről még az éjszaka folyamán eltűntek a bejegyzései, reggelre pedig Twitter-fiókja is deaktiválva lett. Csütörtökön reggel 8 óra körül az oktatásügyi minisztérium közelében holtan találták meg a fiút.

A nacionalista látásmóddal otthon is találkozott, hiszen édesapja, ugyancsak Juraj 2020-ban a Harabin-féle Vlasť színében jelöltette magát parlamenti képviselőnek. A politikus korábban bírálta Zuzana Čaputovát és Eduard Hegert, oroszpárti nézeteit hangoztatta, az új külügyminisztert, Rastislav Káčert pedig Amerika bábjának nevezte.

Bár az iskolában Juraj kitűnő tanuló volt, képtelen volt barátkozni, amit nehezen viselt. A fiú azt írta kiáltványában, hogy azért lépett át egy másik iskolába, mert a többiek zaklatták őt, a továbbiakban viszont azt írta, hogy gyengén viselkedett, és képtelen volt túltenni magát a viccelődéseken. Nehezen viselte, hogy nem tud barátkozni, előfordult, hogy agresszívan viselkedett osztálytársaival szemben. Olyan is előfordult, hogy egyik osztálytársával olyan rossz volt a viszonya, hogy az a fiú is inkább iskolát váltott.

Egy nappal a támadás előtt Juraj angolul kiírta a Twitter-oldalára: „Döntöttem“. A következő bejegyzést a lövöldözés napján, délelőtt 10 óra körül osztotta meg, amelyben az állt: „Végre lesz hajtva“.

A melegbárt vélhetően nem véletlenül tippelte ki, ugyanis augusztusban készített magáról egy fotót, amelyen épp az említett szórakozóhely látható a háttérben. Juraj néhány órával a támadást követően is aktív volt közösségi oldalán, válaszolgatott az embereknek, és többek közt azt is leírta, hogy nem a hírnév miatt csinálta, ezért nyilvánosan sehová sem írta le a nevét.

Angol nyelvű kiáltványában életét átlagosnak írta le az öröm és a depresszió pillanataival. Donald Trump rajongója volt, valamint szélsőjobboldali beállítottságúnak vallotta magát. Első politikailag nem korrekt megnyilvánulásának az iszlám elleni utálatot jelölte meg. Főként külföldi példaképeket állított maga elé. Két sorozatgyilkosra, Brenton Tarrantra és John Earnestre is hivatkozott. Juraj állítása szerint az erőt a gyilkosság elkövetéséhez a 18 éves Payton Gendrontól merítette, aki idén májusban tíz embert megölt Buffalo városában.

Hozzátette továbbá, hogy az LMBTQ-közösség tagjai is vannak a körében, és bírálta őket, amiért ilyen fiatalon nemet akarnak váltani. Néhány héttel korábban az auschwitzi koncentrációs táborról készült fotót osztott meg a Twitter-oldalán, és azt írta hozzá: „A szíved mélyén tudod, hogy megérdemelted“.

Emellett arról is írt, hogy mindig a faj áll az első helyen, valamint olyan személyekről osztott meg fotókat, mint Anders Breivik, aki 2011-ben 77 embert ölt meg, vagy Adolf Eichmann, a holokauszt és a koncentrációs táborok náci szervezője.


(DenníkN)