Gyilkosságok, emberrablások – így tevékenykedett Mikuláš Černák és bandája

2019. április 6. - 13:13 | Belföld

Kik tartoztak Černák bandájába és hogyan tevékenykedtek? Az egykor rettegett maffiózók most a besztercebányai bíróságon találkoztak: Mikuláš Černákot és Ján Kánt egy lengyel vállalkozó meggyilkolásával vádolják.

Gyilkosságok, emberrablások – így tevékenykedett Mikuláš Černák és bandája
Forrás: Nový Čas

Míg Černák beismerte bűnösségét az 1997-ben elkövetett gyilkossággal kapcsolatban, addig Kán mindent tagad. A legutóbbi tárgyaláson tanúként tett vallomást Miloš Kaštan, aki Kánnal együtt volt Černák jobbkeze. „Miloš Kaštan, Ján Kán és én voltam a rangsor tetején. Többnyire én adtam az utasításokat, de ha nem voltam ott, akkor Kán és Kaštan parancsolt“ – mondta Černák a bíróságon.

A maffiavezér elmondása szerint főként adósságbehajtással, illegális tevékenységekkel, emberrablásokkal és bérgyilkosságokkal foglalkoztak.

Az autószerelőnek kitanult Mikuláš Černák megközelítőleg 1993-tól kezdett bele a bűnözésbe barátaival, kialakítva ezzel Szlovákia egyik legerősebb és legbrutálisabb maffiacsoportját. A csoport tevékenykedése 1997 végén fejeződött be, amikor Černák és Kán feladta magát a rendőrségen. Černák életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A maffiavezér legközelebbi társa 1995-től Ján Kán volt, miután megölték Lábošt, aki az elejétől fogva üzletelt Černákkal. Kán és Černák diákkoruktól ismerik egymást, együtt jártak vonattal iskolába. Jelenleg mindkettőjüket a lengyel vállalkozó, Gregorz Szymanek meggyilkolásával vádolják. Kán szabadlábon van, tagadja az ellene felhozott vádakat.

Miloš Kaštan volt a bűnszervezet pénzügyi felelőse. Az egykori hentes szintén diákkorától ismeri Černákot és Kánt. Később tanúskodni kezdett Černák ellen. Jelenleg 14,5 éves szabadságvesztését tölti.

Černák egyik kedvenc katonája Csémi Misi volt, aki azt követően csatlakozott a maffiacsoporthoz, hogy megölte a Pápay-klán pénztárosát. Csémi jelen volt a poprádi Gerlach hotelben is, amikor megölték az egykori rendőrt, Gustáv Slivenskýt. Miután Černák leszúrta Slivenskýt, Csémi levágta a fejét. Csémit 1997-ben lőtték le Dunaszerdahelyen.

Andrej Ambróz is Černák legmegbízhatóbb emberei közé tartozott. Azt követően, hogy a maffiavezért letartóztatták, Ambróz törődött a tulajdonaival, beleértve Černák tigriseit. Ambróz holttestét 2006-ban találták meg egy lángoló autóban. Őt és a mellette ülő férfit is fejbe lőtték.

Slavomír Surový volt a maffiavezér startere – ő ellenőrizte le, hogy Černák autója nem robban-e fel a beindítást követően. Sokan úgy emlékeznek Surovýra, hogy kirabolta a meggyilkolt személyeket. Több gyilkosságnál is jelen volt, később Černák ellen vallott. Jelenleg 15 éves szabadságvesztését tölti.

Szintén több gyilkosságban vett részt Peter Šipula – többek közt a Grolmus testvérek likvidálása is a nevéhez fűződik. Egyiküket egy súlyzóval verte agyon. Emellett halálosan megfenyegette az egyik tanút is, aki Černák ellen akart vallani. Šipula 2007-ben vesztette életét egészségügyi problémák miatt.

Kétes múltja ellenére Karol Szatmáry együttműködött a rendőrséggel. Védett tanúként Róbert Remiáš megölésével kapcsolatban is vallott, majd miután megszökött a rendőrség elől, írásban visszavonta a vallomását. 2000-től eltűntként kezelték, holttestét 2006-ban találták meg Komáromban a Vág folyóban. Szintén holtan végezte Miloš Piliar, akivel azt követően akartak végezni, hogy Černák börtönbe került. Kaštan tartott tőle, hogy Piliar együtt akar működni a rendőrséggel, ezért a Sýkora-klánnál megrendelték a likvidálását. Piliart 1998-ban ölték meg, kloroformot öntöttek a szájába.

Ivan és Karol Mello Černák áldásával uralták Nyitra felső részét. Ivan az elsők között volt, aki vallott Černák ellen, miután őrizetbe vették. Nem sokkal azután, hogy szabadlábra helyezték, Ivan Mello 2002-ben halálos autóbalesetet szenvedett. Testvére, Karol is tanúskodott Černák ellen. 2011-ben a bíróság hibájából szabadlábra helyezték, ez idő alatt azonban sikerült Belizébe menekülnie, jelenleg is ott él.


Cas.sk/para