Gyimesi: lesz Csemadok-törvény, és 200 ezer euróval nőhet a Kisebbségi Kulturális Alap éves támogatása

2021. október 26. - 13:54 | Belföld

Nem vonja vissza a Csemadok-törvényt Gyimesi György (OĽaNO), a kormány pedig 200 ezer euróval növeli a kisebbségeknek jutó támogatást. A Kisebbségi Kulturális Alapnál jövőre már működési költségre is pályázhat a többi kisebbségi szervezet. A Csemadok-törvényről a Szövetséggel is egyeztetne Gyimesi, kivéve a Híd platformját. A törvény elfogadását azonban bonyolította a Szövetség által múlt héten kiadott videobejegyzés, amely bírálja a tervezetet.

Gyimesi: lesz Csemadok-törvény, és 200 ezer euróval nőhet a Kisebbségi Kulturális Alap éves támogatása
Fotó: Barak Dávid

A parlament jelenlegi ülésének napirendjén szerepel a Csemadokról szóló törvény elfogadása, amely évi 300 ezer eurós támogatásban részesítené a szervezetet. A törvény elfogadását azonban bonyolította a Szövetség által múlt héten kiadott videobejegyzés, amely amellett, hogy bírálta a tervezetet, több kérdést is felvetett.

A Szövetség nevében Bárdos Gyula, a párt elnökségi tagja és a Csemadok elnöke már akkor is arról beszélt, hogy a Csemadokot támogtani kell.

A tervezetet elsősorban Rigó Konrád, a Híd platformjának vezetője bírálta, mivel úgy látja, hogy az hatással lehet a teljes szlovákiai magyar kulturális élet finanszírozására, ezt a hatást azonban nem mérték fel.

A bírálatra a törvényt a parlamentben előterjesztő Gyimesi György (OĽaNO) úgy reagált, hogy: „Készen állok elnapolni a Csemadok-törvényt”.

Szövetség: Nincs szükség elnapolásra

A Szövetség szerint azonban az elnapolásra semmi szükség, viszont tisztázni kellene néhány részletkérdést. „A nyilvánosságra jutott információk alapján a Csemadok-törvény miatt változni fog a KKA-ról szóló jogszabály is, ezért elvárjuk, hogy az első olvasat után haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a vonatkozó változtatásokat is, hogy a nyilvánosság és az érintettek is lássák a következményeket” – áll a Szövetség kedden kiadott nyilatkozatában.

A párt szerint a törvény előkészítésébe szorosabban is be kellett volna vonni a magyar kisebbség képviselőit.

„Minden olyan törvény esetében, ami a nemzetiségek jogait érinti, participatív jogalkotási folyamatot várunk el, a nemzeti közösségek politikai és szakmai képviseletének meglátásait és javaslatait be kell építeni a vonatkozó tervezetekbe” – áll a nyilatkozatban.

Szerintük azért is felesleges a tervezet elnapolása, mivel annak elfogadására Igor Matovič még kormányfőként ígéretet tett.

Gyimesi: lesz Csemadok-törvény, de a Híddal nem tárgyalok

Gyimesi azóta meggondolta magát. „Nem vonom vissza a törvényt” – mondta kedden a Paraméternek Gyimesi. A Szövetséggel azonban szelektív módon működne együtt, a Híd platformmal nem szívesen találkozna.

„Rigó Konrádékkal pontosan annyira fogok együttműködni, mint amennyire ők együttműködtek az MKP-val és más szervezetekkel, amikor kormánypárt voltak” – jelentette ki Gyimesi. – De természetesen nem zárom ki azt, hogy tovább konzultáljak az MKP vagy az Összefogás platform egyes vezetőivel, szakembereivel.”

Több pénzt kaphat a Kisebbségi Kulturális Alap

Gyimesi szerint a koalíciós tanács már jóváhagyta azt is, hogy a KKA éves támogatása 8 millió euróról 8,2 millióra emelkedjen.

„Zöld utat kapott az a javaslat, amelyet az SaS javasolt, hogy a Kultminor további 200 ezer eurót kapjon – tájékoztatott a képviselő. – Erre az összegre tudnak majd pályázni azok a szervezetek, amelyek nem kapnak törvényi támogatást, tehát a Csemadokon kívül minden más szervezet. Ebből működési költségekre is költhetnek.”

A KKA eddig ugyanis csak programfinanszírozásra adott támogatást, a szervezetek működési költségeit nem támogatta. A koalíció tervezi az alap működési költségeinek az emelését is. A KKA jelenleg a támogatási összeg 5 százalékát költheti működésre, egy javaslat szerint ez 6 százalékra emelkedhet, de erről még nincs egyezség a koalícióban.

- lpj -