Gyimesi: mi hűek maradtunk az elveinkhez, az SaS és a Za ľudí képviselői elfutottak a tárgyalóteremből

2020. július 7. - 21:34 | Belföld

Az OĽaNO számára lezárult Kollár plágium-botránya azzal, hogy a képviselők szavaztak a házelnök önleváltási javaslatáról. Gyimesi György (OĽaNO) képviselő szerint a frakciójuk hű maradt elveihez, míg ugyanez az SaS és a Za ľudí képviselőiről nem mondható el. Úgy látja, két blokk van kialakulóban a koalícióban, de az ennem ellenére működőképes marad.

 

Gyimesi: mi hűek maradtunk az elveinkhez, az SaS és a Za ľudí képviselői elfutottak a tárgyalóteremből
Fotók: Barak Dávid

Hogyan értékeli Boris Kollár önleváltási javaslatának parlamenti tárgyalását?

Megmutatkozott az, hogy ki tartja magát az elveihez, és ki nem. A mi mozgalmunk a problémát kezdettől fogva nevén nevezte, elítélte, és deklarálta azt is, hogy hogyan fogunk a továbbiakban ehhez a témához hozzáállni.

A koalíciós partnerek előbb arra kérték a házelnököt, hogy vállalja a személyes felelősséget, majd felszólították arra, hogy mondjon le a posztjáról. Most, amikor lehetőségük lett volna leváltani, akkor elfutottak a tárgyalóteremből.

Ezzel az SaS-re és a Za ľudíra céloz. Ők azt mondják, hogy nem akartak szavazni erről a kérdésről, szerintük a házelnöknek önként kellene lemondania. Szerintük ez csak egy kibúvó lett volna Kollár számára, hiszen az eredmények is azt mutatják, hogy esély sem volt a leváltására (mindössze 5 képviselő szavazott Kollár menesztésére, 76 voksra lett volna szükség, az SaS-nek és a Za ľudínak összesen 23 képviselője van – szerk. megj.).

De volt lehetőségük az elvi álláspontjukat szavazással is deklarálni. Mi megmondtuk előre, hogy nem követeljük a házelnök fejét. Megmondtuk azt is, hogy hogyan fogunk cselekedni, hogyan fogunk szavazni, és ezeknek megfelelően szavaztunk. A partnereink viszont nem így tettek.

A vitában talán csak ön szólalt meg az OĽaNO részéről. Miért nem védték jobban Kollárt, ha nem akarták leváltani?

Én elmondtam, amit érzek, a többi képviselő sem nagyon akart hozzászólni ehhez a témához, nem tartottuk olyan nagyon fontosnak, hogy „húzzuk az időt” ezzel a témával.

Az OLaNO számára ezzel lezárult az ügy?

Teljes mértékben. Ezt a témát nem akarjuk tovább folytatni.

Az SaS és a Za ľudí viszont azt mondja, hogy ez a téma nincs eltemetve, Kollár térfelén pattog a labda, le kellene mondania.

De nem tudnak ezzel mit kezdeni. Nem hiszem, hogy az ellenzékkel együtt ők kezdeményeznék a leváltását.

Ezt teljesen kizártnak tartom, mivel ez a koalíciós szerződés felbontását jelentené, felrúgnák a koalíciót. Újra csak azt tudom mondani, hogy ma elveiknek megfelelően cselekedhettek volna, de nem így tettek. Ezért is gondolom, hogy ez a téma le van zárva.

Ön Kollár részéről tisztességesnek tartja azt a megoldást, hogy saját maga leváltására tesz javaslatot? Elég így lezárni ezt a témát?

Mivel voltak olyan hangok, hogy az ellenzék nem fogja kezdeményezni a leváltását, ezért úgy döntött, hogy maga teszi rá a fejét a tőkére, és vagy levágják, vagy nem. Vagy marad házelnök, vagy nem.

Ön szerint ez így elfogadható megoldás volt a részéről?

Én nem akarok az ő indítványaiba beleszólni, nem is akarom ezeket kommentálni. Én deklaráltam, hogy nem fogom támogatni a leváltását, és ennek megfelelően szavaztam. A leváltása ellen szavaztam.

Hogyan látja a koalíció további működését? Elég heves indulatok kísérték a parlamenti vitát, sokszor szikrázott a levegő a Za ľudí képviselői és Kollárék között, az SaS képviselői pedig a Za ľudí mellé álltak. Működőképes maradt a négyes koalíció?

Nem akarom azt mondani, hogy két blokk jött létre a koalíción belül, de az igaz, hogy ebben a kérdésben a két kisebbik párt összeállt. Majd meglátjuk, hogy mi lesz ebből.

Az a fontos azonban, hogy a vágyunk, hogy egy jobb és élhetőbb Szlovákiát teremtsünk, még mindig fontosabb, mint a személyes viták, úgyhogy én azt gondolom, hogy a koalíció képes lesz majd tovább működni, ennek a célnak az elérése érdekében.

- lpj -