Gyimesi szerint célzott támadás lehet a Magyarországgal való riogatás, amellyel a magyar választásokat akarják befolyásolni

2022. február 7. - 15:39 | Belföld

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, elutasítja az orosz-ukrán konfliktus összehasonlítását a magyar-szlovák viszonyokkal.

Gyimesi szerint célzott támadás lehet a Magyarországgal való riogatás, amellyel a magyar választásokat akarják befolyásolni
Gyimesi György (Fotó: Paraméter - archív)

A napokban jelent a SME napilap publicisztikai rovatában Samuel Marec írása, amelyben a publicista Putyin Ukrajna ellenőrzésére tett erőfeszítéseit Orbán esetleges dél-szlovákiai befolyásszerzési törekvéseihez hasonlította. Az írás szerzője az orosz-ukrán konfliktus kapcsán elméleti példaként a magyar-szlovák viszonnyal vont párhuzamot, eljátszva a gondolattal, mi történne, ha Magyarország megtámadná Szlovákiát.

„Próbáljuk meg elképzelni: Magyarországnak területi igényei lesznek Csallóköz és egész Dél-Szlovákia felé. Ezek jogos követelések, történelmileg mindig hozzá tartozott, akárcsak egész Szlovákia, és jelentős magyar kisebbség él ott” – írja Marec a cikkben.

Később azt fejtegeti, mi lenne, ha Esztergomnál magyar hadgyakorlatot terveznének, majd miután Szlovákia nem enged a követelésnek, a magyar katonák átjönnének a hídon.

„Mégsem gyakorlat volt, megesik, ugye?” – fokozza a gondolatmenetét.

Nem sokkal később hasonló párhuzamon viccelődött a Ťažký týždeň nevű szatirikus internetes adás műsorvezetője is.

„Megengedhetetlen, hogy az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a szlovák-magyar viszony rendezetlen ügyeivel példálózzanak, és magyar területi igényekkel riogassanak, amivel szemben a NATO tagság védené meg Szlovákiát” – harapott rá a témára közösségi oldalán Gyimesi, aki hétfőn sajtótájékoztatón szörnyülködött a felvetések miatt.

Célzott támadásnak minősítve azokat, amelyek célja az április 3-án esedékes magyarországi parlamenti választások befolyásolása - így az OĽANO magyarja.

Gyimesi a sajtótájékoztatón kiemelte, a párhuzam a 90-es évekbeli Slota-féle kijelentésekre hajaz, amely a történelmünk legsötétebb időszaka volt.

Kiemelte, elhatárolódik az efféle kijelentésektől és összehasonlításoktól, és egyúttal felszólította az érintett lapok főszerkesztőit, hogy ők is tegyenek így, mert "ilyen dolgokkal riogatni az embereket nincs összhangban az újságírói etikával".


(parameter)