Gyimesi szerint a vadászrepülőgépek adományozása alkotmányos és morális problémát jelent

2023. március 18. - 14:51 | Belföld

Alkotmányos és erkölcsi problémát okoz a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnába szállítása, valamint az, ahogyan az illetékes kormány ezt meg akarja tenni. Az RTVS Sobotné dialogy című beszélgetős műsorában ezt Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő nyilatkozta. A független parlamenti képviselő, a parlamenten kívüli Hlas-SD alelnöke, Erik Tomáš úgy véli, hogy a MiG-eknek egyáltalán nem kellett volna még témának sem lenniük. A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko alelnöke, Tomáš Valášek szerint Szlovákiának már régen vadászgépeket kellett volna küldenie Ukrajna megsegítésére.

Gyimesi szerint a vadászrepülőgépek adományozása alkotmányos és morális problémát jelent
Gyimesi György (TASR)

Gyimesi nem elégszik meg Eduard Heger kormányának azon érvelésével, miszerint a kétoldalú megállapodás formája eleget tesz az alkotmánynak. Kiemelte, hogy a vadászgépek katonai felszerelésként történő adományozása esetén katonai jellegű szerződésről van szó. „Az ilyen katonai szerződésekről a parlamentnek kell döntenie“ – mondta. Állítása szerint a kormány nem képviseli Szlovákia véleményét a vadászrepülőgépek adományozásának kérdésében. 2Az emberek félnek. Nem tisztelték őket, kényszerítették, hogy repülőgépeket adományozzanak Ukrajnának“ – tette hozzá.

Valášek helyesnek nevezte a vadászgépek Ukrajnának való adományozását. A döntés jogi eleme azonban szerinte nem tiszta. „Vannak bíróságaink, amelyek ebben dönthetnek“ – mondta, hozzátéve: nem érti, hogy a kormány miért nem fordult ez ügyben az Alkotmánybírósághoz. Arra a következtetésre jutott, hogy, ha nem küldik el a vadászrepülőgépeket Ukrajnába, az fordulópontot jelentene Szlovákia külpolitikájában. „Ez minden katonai segély leállítását jelentené, és ezzel a szlovák külpolitika de facto megfordítását jelentené“ – mutatott rá.

Tomáš megismételte, hogy a kormánykabinetnek nem tartozik a hatáskörébe, hogy a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába szállításáról döntsön. „Heger olyasmit ígért az ukrán elnöknek, amivel nem tartja tiszteletben a polgárok és a politikai spektrum többségi véleményét sem“ – tette hozzá.

Valášek szerint azt is figyelembe kell venni, hogy mit okozna Szlovákia számára a katonai segélyek leállítása és az oroszok győzelme Ukrajnában. „Fennáll az a veszély, hogy orosz csapatok vonulnak a határainkhoz“ – mutatott rá, megjegyezve, hogy ez nemcsak a biztonsági helyzet romlását, hanem a térségi beruházások iránti érdeklődés hiányával összefüggő gazdasági visszaesést is jelentene.

Gyimesi inkább Valášek szavait tartja megalapozatlannak, érzelmi zsarolást lát bennük.

TASR